Heeft het Boekenweekgeschenk al af

Herman Koch (63),

Dat Boekenweekgeschenk (Makkelijk leven, zal het heten) is al maanden af, geeft Herman Koch (1953) toe. „Ik heb het in oktober ingeleverd bij de Stichting CPNB.” Daarna werd Kochs aandacht opgeslokt door de verschijning van zijn jongste roman De greppel, die naar voren werd gehaald om de aandacht niet te veel van het Boekenweekgeschenk af te leiden. „Het schrijven van Makkelijk leven was wel een bijzondere ervaring door de maximumlengte ervan, 25.000 woorden. Ik had er op een gegeven moment 10.000, maar realiseerde me dat het verhaal eigenlijk nog niet was begonnen. Voor je het weet ben je de timmerman die stukjes van zijn tafelpoten afzaagt en met niets overblijft.” Uiteindelijk is het goed gekomen – al zullen de lezers nog moeten wachten tot 25 maart, als de Boekenweek begint. De eerste zin die ze dan zullen lezen: ‘Ik schrijf zelfhulpboeken.’ Koch: „Dan weet je al een beetje welke kant het op gaat.” Voor de rest van 2017, na de acht hectische Boekenweekdagen in maart, neemt Koch zijn toevlucht tot de ultieme vorm van zelfhulp voor schrijvers: „Ik ben alweer begonnen aan een volgende roman.”

Arjen Fortuin

    • Arjen Fortuin