Geraakt door IS

26 juni 2016, Sirte, Libië

Foto Jeroen Oerlemans / De Beeldunie

Een lichtgewonde strijder van het leger van de Libische interim-regering wordt door zijn kameraden weggevoerd van de frontlinie bij Sirte, eind juni. Het leger en milities streden er tegen Islamitische Staat, dat de stad tot zijn bolwerk in Libië had gemaakt. Op de foto zijn de schaduwen lang, het einde van de dag nadert: het ‘gouden uurtje’ voor fotografen wegens het zachte, warme licht. Ook voor fotograaf Jeroen Oerlemans was dit het lievelingsmoment om eropuit te trekken met zijn camera’s. Hij keerde eind september naar Sirte terug. Daar trof hem toen het noodlot. Op 2 oktober 2016 werd hij door een IS-sniper neergeschoten. In deze foto heeft Oerlemans ook zichzelf vastgelegd. Alsof hij wilde laten weten: ik ben er ook. Zijn eigen slagschaduw heeft hij slim verwerkt in het rechterbeen van de achterste strijder.

Correspondent India

    • Joeri Boom