Poetin: geen sancties tegen VS, eerst kijken naar relaties onder Trump

Eerder op vrijdag stelde de Russische minister van Buitenlandse Zaken wel voor dat te doen. Poetin gaat daar niet in mee.

De Amerikaanse ambassade in Moskou
De Amerikaanse ambassade in Moskou Alexander Nemenov/AFP

De Russische president Poetin is niet van plan sancties in te voeren tegen de VS nadat dat land gisteren 35 Russische diplomaten uitzette. Hij wil eerst kijken hoe de verhoudingen tussen de twee landen worden als Trump president is. Dat zegt hij vrijdagmiddag in een statement op de website van het Kremlin. Poetin zegt te betreuren dat Obama op deze manier zijn regeerperiode afsluit en noemt de sancties een provocatie.

Eerder op de dag stelde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov op de website van zijn ministerie voor om 35 Amerikaanse diplomaten uit te zetten. Dat voorstel kwam nadat Obama donderdag aankondigde om 35 van spionage verdachte Russen uit te zetten naar aanleiding van de vermeende Russische pogingen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Volgens Lavrov kon Rusland “dit soort beledigingen als die van de VS niet onbeantwoord laten”. In totaal zou het - met families - volgens het Russische ministerie om 96 vertrekkende Russen gaan.

Lees ook: Obama houdt zich niet langer in en valt Rusland hard aan

Lavrov stelde ook voor dat overblijvende Amerikaanse diplomaten geen gebruik meer mochten maken van een warenhuis in Moskou en van een datsja, een typisch Russisch buitenverblijf, in een park ten westen van de hoofdstad. Die maatregel leek een directe reactie op het sluiten van twee door Rusland beheerde terreinen in de VS, wat Obama gisteren ook aankondigde.

Volgens Lavrov zijn de aantijgingen van de VS over het beïnvloeden van de verkiezingen ongefundeerd. Premier Medvedev noemde de acties van Obama op Twitter “een anti-Russische agonie” en herdacht de naar zijn indruk totaal verloren gegane relatie tussen de twee landen: “R.I.P.”

Twitter avatar MedvedevRussiaE Dmitry Medvedev It is regrettable that the Obama administration, which started out by restoring our ties, is ending its term in an anti-Russia agony. RIP