Gaat de Cerro Torre beklimmen

Jelle Staleman (35), bergbeklimmer

„Over twee dagen ga ik naar Patagonië om de Cerro Torre te beklimmen. Vooralsnog heeft nog maar één Nederlander dat gedaan. Ik ga samen met Boris Textor, ook berggids van beroep. We hebben er 3,5 week voor uitgetrokken. Als het lukt, is dat een hoogtepunt in mijn carrière.

„In totaal ben je vier dagen op pad. Je slaapt twee nachten in een tent en een op de berg. Je kunt dagen maken van twaalf of vijftien uur. Als we in de zomer als gids met klanten op pad zijn, doen we dat ook, maar dit is een van de moeilijkst beklimbare bergen op aarde, verschrikkelijk stijl.

„Het gaat spannend worden. Het weer kan binnen een fractie van een seconde omslaan, met heel harde windstoten. Dan moet je snel handelen. Het kan ook zijn dat we door de ijs- en sneeuwconditie niet eens weg kunnen uit het dorp. Zo’n expeditie zit vol tegenstrijdigheden. Iedere stap is zwaar, de volgende nog zwaarder. Je energie neemt af en je wilt stoppen. Maar als je om je heen kijkt, en het mooie uitzicht ziet, weet je weer waarom je het doet. Zo vind je motivatie voor de volgende tien stappen.”

Mirjam Remie

    • Mirjam Remie