Fidel Castro dictator, staatsman

13 augustus 1926 -25 november 2016

Met de dood van Fidel Castro verdween het laatste icoon van de Koude Oorlog, een van ’s werelds bekendste en controversieelste leiders.

Op zijn twaalfde vroeg Fidel Castro de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt om een biljet van tien dollar, negen jaar later boden de New York Giants hem een honkbalcontract.

Op zijn 33ste verjoeg hij dictator Batista en werd hij de nieuwe leider van Cuba – en aartsvijand van de Verenigde Staten. Mede dankzij grote retorische gaven, die zich uitten in urenlange toespraken, werd hij een van de progressieve iconen van revolutionair links in de jaren zestig en zeventig.

Zijn internationale status brokkelde in de loop der jaren echter af, vooral door het gebrek aan vrijheid in zijn communistische Cuba. Na 47 jaar alleenheerschappij trad ‘el líder máximo’ in 2006 wegens gezondheidsredenen terug.

    • ---