Eist verantwoording

Tim Hofman (28), presentator

Foto’s Frank Ruiter

„We vallen binnen. Met draaiende camera. Zonder aankondiging. En dan wil ik gewoon dat die mensen begrijpen: shit, dat hebben we verkeerd gedaan.”

Tim Hofman (28), presentator bij BNN-VARA, lukte wat bijna niemand in Hilversum lukt: in nog geen half jaar trok hij met zijn YouTubekanaal ruim 200.000 abonnees. Veelal jonge kijkers, precies de kijkers van wie de Publieke Omroep er steeds meer verliest. Hofman maakt sinds juni #BOOS, voor internet. Het idee: jongeren sturen kwesties in waarover ze boos zijn. Bijvoorbeeld: de voor school verplichte gymshirts schijnen door. Hofman gaat vervolgens samen met de jongere verhaal halen. De kwestie oplossen. Hofman: „Het punt is: jongeren krijgen heel vaak last, met bedrijven, met instanties. En als wij dan komen, dan zeggen ze ineens ‘sorry’. ‘Dat gaan we regelen’. Schandalig toch?”

Met de verkiezingen in zicht, besloot Hofman dat er een Haagse variant moet komen. 2017 moet het jaar van ‘#BOOS Polertiek’ (gespeld in typische BOOS-taal) worden. „Politici moeten zich een jaar lang gaan verantwoorden tegenover jonge mensen. De mensen waarover ze besluiten nemen.”

Hofman noemt het „wonderbaarlijk waar die kids allemaal mee komen.” Vanmiddag gaat hij naar de Kamer met een homo die niet zomaar bloed mag geven. „Dat je zo’n politicus dan dwingt om recht in zijn gezicht te zeggen: jij mag geen bloed geven, want je bent homo. Dat is dan ineens een stuk ingewikkelder. Daar ga ik voor. Dat vind ik vet.”

Lineke Nieber