De Tank Man van Baton Rouge

9 juli 2016, Baton Rouge, VS

Foto Jonathan Bachman / Reuters

Je blijft kijken naar het contrast: de vastberaden kalmte van een ongewapende vrouw, het paniekerige gegraai van gewapende politieagenten. De vrouw werd al snel de Tank Man van Baton Rouge genoemd. Haar echte naam is Ieshia Evans, ze is een verpleegkundige van (toen) 35, en de moeder van een kleuter. In juli werd ze gearresteerd tijdens een Black Lives Matter-protest in de Amerikaanse stad Baton Rouge, waar de politie eerder een zwarte man had doodgeschoten. Ze had alle eerdere demonstraties tegen politiegeweld moeten missen, vertelde ze later. Ze moest werken, had geen geld om te vliegen, moest bij haar kind zijn. Ze was egoïstisch geweest, vond ze. Evans nam zich voor deze keer vooraan te staan, wat er ook zou gebeuren.

Correspondent VS

    • Guus Valk