David BowieIcoon, muzikant, zanger

8 januari 1947 – 10 januari 2016

Met de dood van David Bowie begon een rampjaar voor de muziek. In 2016 stierf, zo leek het wel, de ene na de andere iconische grootheid – Prince, Toots Thielemans, Maurice White, Glenn Frey, Leonard Cohen, George Michael.

De dood van Bowie kwam als een schok, want alleen zijn nabije vrienden en familie wisten dat hij ziek was. Toch bleek hij al tijdens de opname van zijn laatste album Blackstar – misschien was dat de aanwijzing geweest – aan kanker te lijden. Zijn laatste nummer heet Lazarus, naar de man die door Jezus weer tot leven gewekt wordt.

Bowie was een fenomeen, maar dan écht. Hij kreeg zijn eerste erkenning met Space Oddity in 1969, en wist daarna steeds opnieuw te verrassen. Hij was ook acteur, schilder, een mode-icoon én het symbool voor een vervaagd onderscheid tussen man en vrouw. In Lazarus zingt hij: „Look up here, I’m in heaven.”

    • ---