Dagje jagen op Pokémon

17 augustus 2016, Den Haag

Foto Bart Maat / ANP

Op het hoogtepunt, eind juli, waren wereldwijd elke dag 45 miljoen spelers bezig met de jacht op Pokémon, de virtuele wezentjes die je met je smartphone kunt vangen. Dat Kijkduin zoveel Pokémon bleek te huisvesten was een uitgelezen kans voor de stadsmarketeers van Den Haag. Kijkduin werd uitgeroepen tot Pokémon-hoofdstad van Nederland, er kwamen een Pikachu-strandpaal en extra vuilnisbakken. Maar toen de Pokémon-jagers massaal de duinen kwamen bevuilen en vertrappen – zonder ook maar een cent uit te geven – kantelde het beeld naar „een kudde op hol geslagen bizons” en dreigde de gemeente met een kort geding tegen de makers van het spel. Niantic Inc. haalde voor het zover kwam de meeste Pokémon weg. En anders was de kudde vanzelf wel verdwenen. Geheel in overeenstemming met de natuurlijk cyclus van dit soort hypes.

Redacteur Katern 2

    • Martine Kamsma