Congo

President Kabila treedt in 2017 af, zegt katholieke kerk

Voor het eind van volgend jaar komen er verkiezingen in het door onrust geteisterde Congo (81 miljoen inwoners) en huidig president Joseph Kabila zal daaraan niet deelnemen. Daarover hebben oppositie en regering vrijdag in de hoofdstad Kinshasha overeenstemming bereikt, na bemiddeling van de katholieke kerk. Een van de afspraken is dat Kabila zal aftreden en niet in staat zal zijn om de grondwet te wijzigen en zo zijn ambtstermijn te verlengen. Een kerkelijke woordvoerder verzekerde dat alle hindernissen uit de weg zijn geruimd om het akkoord zaterdag officieel te ondertekenen in Kinshasha. Kabila weigerde tot dusver af te treden hoewel zijn uiterste ambtstermijn deze maand afliep volgens de grondwet. Bij protesten zijn dit jaar vele tientallen doden gevallen door het optreden van Kabila’s veiligheidstroepen. (NRC)

    • Wim Brummelman