Begint een ouderwetse kruidenierszaak

Nadia Zerouali (41),

Afgelopen zomer reisde kok en culinair schrijver Nadia Zerouali (41) met haar collega Merijn Tol naar landen in het midden oosten om met vrouwen daar over eten te praten. „Het leven gaat gewoon door, ook in Beiroet of in Jordanië, zelfs in een vluchtelingenkamp. Mensen moeten toch eten”, zegt ze. Vanaf februari zal Op zoek naar de granaatappel op NPO 2 worden uitgezonden, met portretten van zes vrouwen uit de Arabische wereld. „Eten gaat over zo veel, over hoe voed ik mijn kind op maar ook over hoe vier ik een feestje,” zegt Zerouali.

Het komend jaar wordt ze ook winkelier: samen met een vriend begint ze een ouderwetse kruidenierszaak in Maastricht. En ze is actief betrokken bij de beweging Ieder1, vóór diversiteit, tegen polarisatie. „Veel mensen laten alles maar over zich heen komen, ze zeggen: elk land krijgt de politiek die het verdient. Maar we weten wat er in het verleden is gebeurd.” Ze lacht. „Ik kreeg van Jan Roos te horen dat ik de ene keer een Hollander ben en de andere keer een Marokkaan. Zo is het. Ik kom uit kneuterig Winterswijk. En ik ben Marokkaans.”

Marjoleine de Vos

    • Marjoleine de Vos