Opinie

    • Peter Vandermeersch

Afscheid en vooruitblik

Beste lezer, Voor u ligt een bijzondere krant voor een bijzonder weekend. De redactie van NRC blikt erin terug op 2016 en vooruit naar 2017.

Traditiegetrouw doen we die terugblik aan de hand van de beste fotografie van afgelopen jaar. Daarbij keren de grote nieuwsgebeurtenissen als de Brexit, de Olympische Spelen, de verkiezingen in de Verenigde Staten, de aardbeving in Italië en de mislukte coup in Turkije terug.

Bijzondere aandacht vraag ik voor de grote conflicten van afgelopen jaar. Niet alleen vanwege de prachtige foto van twee vrouwen die elk aan een kant van een hek staan bij een vluchtelingenkamp in Irak en elkaar door het raster heen een zoen geven. Of voor het schrijnende beeld van het bebloede en verdwaasde jongetje in Aleppo. Maar ook, of in deze fotobijlage misschien wel juist, om nog een keer stil te staan bij oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans. Hij was in juni 2016 in de Libische stad Sirte om de strijd tussen Libische soldaten en IS vast te leggen. Een van de foto’s die hij destijds maakte vindt u in deze bijlage. In september keerde hij terug met een noodlottige afloop. Op 2 oktober werd hij in Sirte neergeschoten door een sluipschutter van IS. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Mede dankzij fotografen als Oerlemans kunnen wij u dagelijks letterlijk een blik op de wereld gunnen. Een blik die niet altijd vrolijk zal stemmen, maar die noodzakelijk is om de wereld te snappen. Oerlemans liet het leven bij het bijdragen aan die blik.

Verderop vindt u het vooruitblik-katern 2017, met daarin portretten van Nederlanders die iets bijzonders gaan meemaken in het komende jaar. Die portretten worden afgewisseld met onze belangrijkste stemmen: de columnisten. De redactie vroeg hun waar zij zich in 2017 op verheugen.

Dat bleek niet altijd even makkelijk. Veel columnisten zien komend jaar vooral onzekerheid, woede en angst. Bas Heijne, die eerder deze maand de P.C. Hooftprijs 2017 won voor zijn essays, schreef daarom een vlammend betoog waarin hij bepleit dat vrije burgers het debat weer moeten heroveren op de schreeuwers en de spinners. Bas Heijne neemt overigens in het nieuwe jaar zijn vaste plek weer in op pagina twee van de zaterdagkrant. Econoom Marike Stellinga is zoals vaker positief gestemd over de economie en bepleit tegelijk realisme: de wereld is wel degelijk veranderd sinds de crisis. Wilfried de Jong heeft vooral zin in het nakende kampioenschap van zijn Feyenoord. En Caroline de Gruyter roept leiders op de problemen van de voortgaande globalisering hardop te benoemen en het perspectief ervan te schetsen, teneinde weer vertrouwen terug te winnen van de bange burgers.

Met het nieuws, de doden van 2016 en de Grote Nieuwsquiz is deze laatste krant van 2016 en tevens eerste van 2017 dan compleet. Ik wens u veel lees- en kijkplezier.

Rest mij nog u namens de gehele redactie van NRC een goede jaarwisseling te wensen en een boeiend en inspirerend 2017.

Peter Vandermeersch Hoofdredacteur