Wie heeft er weer werk?

ex-V&D’ers

Het UWV zocht uit hoe het nu gaat met de mensen die hun baan bij V&D verloren.

Van de ruim 21.000 mensen die dit jaar hun baan verloren in de detailhandel, kwam de helft van V&D. Op Oudejaarsdag is het een jaar geleden dat de warenhuisketen failliet ging. Zes weken later stonden 5.230 V&D- en 5.270 La Place-werknemers op straat.

Uitkeringsinstantie UWV onderzocht hoe het deze 10.500 mensen verging. Hadden ze na een half jaar weer een baan, en in welke branche?

Vorige week presenteerde het UWV de bevindingen. Bijna zevenduizend ex-V&D-werknemers waren na een half jaar weer aan het werk. Dat is inclusief circa 1.100 werknemers van La Place die hun baan konden behouden dankzij de overname door supermarktbedrijf Jumbo. In juli hadden 1.800 mensen een WW-uitkering en ruim 1.600 mensen hadden een baan noch een WW-uitkering.

Vooral de jongeren waren snel weer aan het werk. Van de werknemers onder de 25 jaar – 61 procent van het totaal – hadden vier op de vijf in de zomer een nieuwe baan gevonden. Van de ex-werknemers van vijftig jaar en ouder – ruim 1.400 in totaal – had slechts één op de vijf nieuw werk.

Grofweg de helft van de ex-V&D’ers met een nieuwe baan werkt weer in de detailhandel, net zoals de helft van de ex-La Place-werknemers opnieuw koos voor de horeca. De rest is overgestapt naar andere sectoren, waaronder de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg en uitzendbedrijven.