Wanneer zijn plannen inkomsten voor de fiscus?

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week fiscaal recht: van plan naar inkomen en de fiscusnavordering.

Dat hij er geld mee zou gaan verdienen, stond vast. Het was alleen de vraag wanneer. Hij wilde een vergelijkingswebsite maken voor rechtsbijstand. Hierop zouden advocaten en andere dienstverleners aan de hand van persoonlijke ervaringen en objectieve criteria gewaardeerd worden, zodat mensen een weloverwogen keuze konden maken. De man deed wat voorbereidend werk en in zijn aangifte inkomstenbelasting voerde hij deze werkzaamheden op als ondernemingsactiviteit. Maar de belastinginspecteur corrigeerde de aangifte: er was nog helemaal geen sprake van een bron van inkomen, laat staan van een onderneming.

De rechtbank Gelderland oordeelde dat activiteiten alleen een bron van inkomen kunnen zijn als redelijkerwijs te verwachten valt dat daarmee voordeel zal worden behaald. Wegens een gebrek aan concrete plannen, was dit volgens de rechter hier niet het geval. In hoger beroep benadrukte de man dat hij absoluut van plan was winst te maken met de website. Hij moest alleen voorzichtig omspringen met zijn goudmijn, omdat anderen er anders met zijn idee vandoor zouden gaan. Vandaar dat hij zijn plannen nog niet publiek kon maken, zelfs niet in de rechtbank. Die voorzichtigheid was volgens de man ook de reden dat de website vijf jaar later nog steeds niet was ontwikkeld. Maar ook het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft weinig vertrouwen in de hersenspinsels van de man. Omdat hij weigert zijn plannen concreet te maken, is het niet aannemelijk dat de vergelijkingswebsite ooit iets zal opleveren, aldus het Hof. De activiteiten mogen dan ook niet worden meegenomen in de aangifte.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:GHARL:2016:8744
    • Nelleke Koops