VS zetten 35 Russische diplomaten uit

Dat gebeurt volgens Obama vanwege de intimidatie van Amerikaanse diplomaten en de cyberaanvallen tijdens de verkiezingen.

Foto Susan Walsh / AP

35 medewerkers van de Russische geheime diensten moeten binnen 72 uur de Verenigde Staten verlaten wegens de Russische hacks tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldt de Amerikaanse president Barack Obama op de valreep van zijn vertrek uit het Witte Huis. Daarmee heeft hij de toch al verslechterde relatie met Rusland verder op scherp gezet.

De sancties zijn ook opgelegd als reactie “op de agressieve intimidatie” door de Russische regering op Amerikaanse diplomaten het afgelopen jaar, aldus Obama. Over de hacks tijdens de verkiezingen zei de president dat de acties die Rusland ondernam “bedoeld waren om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden”. “Deze activiteiten hebben consequenties”, zei Obama. President Poetin laat via zijn woordvoerder weten de maatregelen “te betreuren” en zegt soortgelijke sancties te overwegen, aldus persbureau AP.

Een andere sanctie die de Verenigde Staten opleggen, is het sluiten van twee Russische centra die volgens de Amerikaanse regering worden gebruikt “voor inlichtingsdoeleinden”. De centra, gevestigd in New York en Maryland, zijn vanaf vrijdag niet meer toegankelijk voor de Russen.

Opmerkelijk aan de maatregelen en de reacties van beide kanten, is de Koude-Oorlogsretoriek volgens NRC-correspondent Guus Valk:

“De Russische ambassade in Londen publiceerde op Twitter een plaatje van een eendenkuiken, met de tekst ‘lame’, een toespeling op de zwakke ‘lame duck’-status van de vertrekkende Obama. De Amerikaanse FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid publiceerden een rapport over de Russische betrokkenheid bij de hacks onder met de titel GRIZZLY STEPPE.”

Lees ook: Rusland deed er alles aan om Trump verkozen te krijgen

Nog niet voorbij

Daarnaast zijn ook sancties getroffen tegen de Russische geheime dienst FSB en de militaire inlichtingendienst GRU. Vier agenten van de GRU en drie bedrijven die “materiële steun” leverden aan de “cyberactiviteiten” van de GRU staan ook op de sanctielijst, aldus Obama.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Bizar hoe politiek werkt: in 4 jaar zijn de rollen volledig omgedraaid. De Republikeinen vallen nu Obama aan op zijn harde Rusland-koers

Na de gepresenteerde sancties, benadrukte Obama dat het daarmee nog niet voorbij is: “We zullen doorgaan met een verscheidenheid aan acties.” Sommige van die maatregelen zullen niet openbaar gemaakt worden, maakte hij duidelijk.

De nieuwe sancties veroorzaken niet alleen een schisma tussen de VS en Rusland, maar ook in de Republikeinse Partij, aldus Valk:

“Aankomend president Donald Trump bepleit een milde Rusland-politiek, en spreekt bewonderend over Poetin. Hij riep Rusland tijdens de campagne zelfs (half grappend) op om de e-mails van Hillary Clinton te hacken.”

    • Maarten Back