Taakstraf voor ex-brigadier die ambtsgeheim schond

De man lekte geheime politie-informatie van personen naar tv-programma’s als Gestalkt.

Foto Lex van Lieshout.

Een 46-jarige ex-brigadier die geheime politie-informatie lekte naar tv-programma’s, is veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur. Ook kreeg de man een voorwaardelijke celstraf opgelegd door de rechtbank in Oost-Brabant.

De voormalige brigadier raadpleegde het gesloten politiesysteem zes keer om in het verleden te kijken van diverse deelnemers van onder meer de programma’s Zo zijn we niet getrouwd (EO) en Gestalkt (SBS6). De ex-brigadier heeft daarmee volgens de rechtbank grote inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat de maatschappij in de politie mag hebben.

De informatie die de ex-brigadier vervolgens vergaarde, werd doorgestuurd naar een privédetective, een 54-jarige man en voormalig politieagent. Hij speelde de informatie vervolgens door naar een productiehuis, dat werkte in opdracht van omroepen en om achtergronden van kandidaten liet natrekken tegen betaling. De privédetective is voor zijn rol veroordeeld tot uitlokking en heeft daarvoor een taakstraf van 200 uur opgelegd gekregen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden.

Oneervol ontslag

De voormalige brigadier maakte tijdens het raadplegen van het politiesysteem gebruik van de inloggegevens van een collega, die hij tijdens verhoren niet van schuld vrijpleitte. De collega kwam daardoor in problemen.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de man oneervol ontslagen is en dat de kans op herhaling daarom nagenoeg is uitgesloten.

    • Maarten Back