Opnieuw megatransfer China: Tévez naar Shanghai

Volgens verschillende media gaat de Argentijn ruim 38 miljoen euro per jaar verdienen en wordt hij daarmee de bestbetaalde voetballer ter wereld.

Carlos Tévez in het shirt van Boca Juniors, zijn huidige club.
Carlos Tévez in het shirt van Boca Juniors, zijn huidige club. Foto Alejandro Pagni / AFP

De Chinese voetbalcompetitie is opnieuw een grote naam rijker. Carlos Tévez verruilt het Argentijnse Boca Juniors voor Shanghai Shenhua, dat afgelopen seizoen als vierde eindigde in de Chinese Super League. Volgens verschillende media gaat de Argentijn ruim 38 miljoen euro per jaar verdienen en wordt hij daarmee de bestbetaalde voetballer ter wereld.

De transfer van de 32-jarige Tévez was al een tijdlang aanstaande en werd woensdagnacht door beide clubs afgerond, zo melden Boca en Shanghai Shenhua op hun websites. De Chinese club betaalt 11 miljoen dollar om het contract van Tévez af te kopen.

Lees ook het stuk van NRC-correspondent Oscar Garschagen over de opkomst van de Chinese voetbalcompetitie.

Als dat bedrag klopt is de transfer van de Argentijnse aanvaller een van de grootste ooit: voor slechts vijf voetballers werd een hogere geldsom betaald. Per week gaat Tévez omgerekend 760.000 dollar verdienen, zo schrijven onder meer Reuters en persbureau AFP. Dat is fors meer dan het bedrag dat topvoetballers zoals Cristiano Ronaldo en Lionel Messi naar verluidt ontvangen.

De volgende in het rijtje

Nog geen week geleden maakte ook de Braziliaan Oscar voor miljoenen de overstap naar China. Hij verlaat Chelsea en gaat voetballen voor Shanghai SIPG, stadgenoot en de belangrijkste rivaal van Shanghai Shenhua. Ook rondom die transfer zijn geen details vrijgegeven, maar volgens verschillende media krijgt Oscar bij zijn nieuwe werkgever zo’n 400.000 euro per week.

Eerder dit jaar haalden Chinese clubs ook al voetballers zoals Graziano Pelle, een van de uitblinkers op het Europees kampioenschap voetbal, en de Brazilianen Hulk en Alex Teixeira. Zij gingen allemaal flink meer verdienen dan ze op Europese of Zuid-Amerikaanse bodem voor hun diensten kregen.

    • Joost Pijpker