Obama zet 35 Russen Amerika uit als ‘straf’ voor hacken

Spanningen VS en Rusland Russische ambtenaren hebben 72 uur gekregen om het land te verlaten. Rusland zint op tegenmaatregelen.

President Barack Obama Foto AP
President Barack Obama Foto AP

Op de valreep van zijn vertrek zet de Amerikaanse president Barack Obama de toch al slechte relatie met Rusland verder op scherp. Obama kondigde donderdag stevige vergeldingsmaatregelen aan tegen Russische diensten en personen. Deze dienen als straf voor de vermeende Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen.

In een decreet verklaarde Obama 35 Russen in overheidsdienst en hun families per direct tot persona non grata. Ze hebben 72 uur om de VS te verlaten. Twee complexen in de VS die door Rusland beheerd worden, moeten sluiten. Extra sancties zijn aangekondigd tegen twee Russische geheime diensten, de FSB en de GRU.

Volgens Obama is duidelijk geworden dat Rusland hackers heeft gebruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. De afgelopen weken berichtten Amerikaanse media al dat de CIA en FBI geloofden dat Rusland actief probeerde Donald Trump verkozen te krijgen. Ze deden dit, volgens de diensten, door zowel de Democraten als Republikeinen te hacken, maar alleen Democratische mails te lekken.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde in een reactie vergeldingsmaatregelen aan tegen de VS. Rusland ontkent betrokken te zijn bij de hacks van de Democraten.

Opmerkelijk is de Koude-Oorlogsretoriek van beide kanten. De Russische ambassade in Londen publiceerde op Twitter een plaatje van een eendenkuiken, met de tekst ‘lame’, een toespeling op de zwakke ‘lame duck’-status van de vetrekkende Obama. De Amerikaanse FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid publiceerden een rapport over de Russische betrokkenheid bij de hacks met de titel GRIZZLY STEPPE.

De nieuwe sancties veroorzaken niet alleen een schisma tussen de VS en Rusland, maar ook in de Republikeinse Partij. Aankomend president Donald Trump bepleit een milde Rusland-politiek, en spreekt bewonderend over Poetin. Trump zei woensdag dat onmogelijk is vast te stellen of Rusland echt verantwoordelijk was voor de hacks. „Mensen moeten gewoon doorgaan met hun leven”, zei hij. „In het computertijdperk weet niemand meer precies wat er gaande is.”

Maar in zijn eigen Republikeinse Partij wordt Rusland met argwaan bekeken. Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, juichte de nieuwe sancties juist toe. „Rusland deelt geen belangen met Amerika. Ze hebben voortdurend geprobeerd die van ons te ondermijnen.” In het Congres, dat door Republikeinen gedomineerd wordt, is waarschijnlijk voldoende steun voor Obama’s sancties. Zo creëert Obama een probleem voor Trump, die de sancties na zijn aantreden vermoedelijk snel zal willen terugdraaien.