Moskee Branden in wijk Culemborg

Foto Rien Zilvold

Verwrongen resten van een leegstaand zwembad in Culemborg. Het pand, waarin een moskee zou komen, brandde woensdagavond geheel uit. Later in de nacht brandden in de Gelderse gemeente zeker vijf auto’s uit. Het gaat daarbij om losse branden, niet om één brand die van de ene auto naar de andere is overgeslagen, zo meldt de politie. Alle autobranden vonden plaats in de woonwijk Terweijde. Ook het zwembad staat aan de rand van de wijk. Terweijde is de afgelopen jaren veelvuldig negatief in het nieuws gekomen. Eind 2009 was er maandenlang onrust tussen groepen jongeren van Marokkaanse en Molukse achtergrond. Tijdens de jaarwisseling leidde dat tot grootschalige rellen, waarna bijna vier weken een noodverordening gold. Begin 2013 rolde de politie een jeugdbende op die verantwoordelijk zou zijn voor meer dan zeventig inbraken, voornamelijk in Terweijde zelf.