Koers Toshiba zakt verder weg na grote miskoop in VS

Japan Na een verlaging van Toshiba’s kredietstatus kelderde het aandeel opnieuw. De oorzaak is een rampzalige overname.

Foto Flickr

Zeer risicovol (ofwel Caa1): dat is het nieuwe oordeel van kredietbeoordelaar Moody’s woensdag over het Japanse conglomeraat Toshiba. Ook S&P verlaagde de kredietstatus van het industriële concern. Het zorgde donderdag voor de derde achtereenvolgende slechte dag voor Toshiba op de Japanse beurs. Het aandeel leverde donderdag 17 procent in. In drie dagen werd het 42 procent minder waard.

De overname van een Amerikaanse bouwer van kerncentrales heeft het Japanse bedrijf in deze ernstige problemen gebracht. Toshiba, actief in elektronica, computers, halfgeleiders, koelkasten en atoomenergie, maakte dinsdag een grote financiële strop bekend bij het in 2015 overgenomen CB&I Stone & Webster.

De miskoop leidt tot acute financiële problemen. De kans bestaat dat extra bedrijfsonderdelen moeten worden afgestoten. Moody’s zegt zich ernstige zorgen te maken over „de liquiditeit op de korte termijn”.

Het is niet de eerste keer dat Toshiba slecht nieuws naar buiten moet brengen. Het concern heeft een boekhoudschandaal achter de rug waarop drie topmannen in juli 2015 hun baan verloren. Toen zakte de koers ook in. Vanaf het begin van dit jaar was weer een stijgende lijn te zien.

Het concern pompte zijn cijfers op en misleidde beleggers waarvoor het beboet is. Dat resulteerde in een verlies van ruim 1 miljard euro, een grootschalige sanering en de verkoop van bedrijfsonderdelen. Het Japanse openbaar ministerie onderzoekt nog strafrechtelijke vervolging.

Eerder dit jaar nam het concern al een eenmalige last van bijna 2 miljard euro bij de Amerikaanse dochter Westinghouse, een bouwer van kerncentrales. Dat bedrijfsonderdeel is ook ditmaal verantwoordelijk voor de problemen. Westinghouse kocht vorig jaar in de VS voor omgerekend 220 miljoen euro een bouwer van kerncentrales, een relatief kleine overname. Deze aankoop is nu in zijn eentje verantwoordelijk voor een tegenvaller die kan oplopen tot een paar miljard euro.

‘Verrekend in de kosten’

Het bedrijf is nog aan het uitzoeken wat er precies is misgegaan. Wel is nu al duidelijk dat het zich zwaar heeft „verrekend” bij de loonkosten en de hoeveelheid materiaal die nodig is voor de kerncentrales die in de Verenigde Staten in aanbouw zijn.

De kosten komen ver uit boven die prognoses waardoor het gekochte bedrijfsonderdeel veel minder waard is dan gedacht of, beter gezegd, inmiddels een grote negatieve waarde heeft. Boekhoudkundig resulteert dit in een eenmalige afschrijving.

Toshiba zoekt nu hulp bij de bank om de financiële problemen op te lossen. Volgens de huidige topman, Satoshi Tsunakawa, is de solvabiliteit van het concern nu sowieso aan de lage kant waardoor een versterking van de balans noodzakelijk is.

Er bestaat een serieuze kans dat na het eenmalige verlies, waarvan de exacte omvang nog moet worden vastgesteld, Toshiba geen eigen vermogen meer heeft.

    • Geertje Tuenter