Ter Mors, Wüst en Kramer winnen bij de tweede NK-dag

Woensdag werd Wüst al kampioen op de 1.500 meter, Kramer won toen op de 5.000.

Sven Kramer (L) na afloop van de 1500 meter tijdens het NK Afstanden.
Sven Kramer (L) na afloop van de 1500 meter tijdens het NK Afstanden. ANP

Jorien ter Mors heeft bij de 500 meter voor vrouwen bij de NK in Thialf de gouden medaille gewonnen. Ter Mors schaatste een tijd van 38,48 seconden. Floor van den Brandt (38,66) en Anice Das (38,79) veroverden de tweede en derde plaats. Ireen Wüst, die eerder op donderdag nog goud won bij de 3.000 meter, eindigde verrassend als tiende.

De Twentse Ter Mors eindigde woensdag als tweede op de 1500 meter. Samen met Van den Brandt en Das verzekerde ze zich van deelname aan het WK in Zuid-Korea op de 500 meter.

Sven Kramer ook Kampioen

Sven Kramer is kampioen geworden op de 1.500 meter. De dertigjarige schaatser zette een tijd neer van 1.45,82. Titelverdediger Kjeld Nuis haalde zilver (1.46,05), Patrick Roest won brons (1.46,15). Zij kwalificeren zich alle drie voor de WK Afstanden in februari in Zuid-Korea. Woensdag pakte Kramer ook al de titel op de 5.000 meter.

Eerder donderdagavond haalde Ireen Wüst goud op de drie kilometer vrouwen, nadat ze woensdag als eerste finishte op de 1.500 meter. De Brabantse Wüst (30) won in Thialf met een tijd van 4.02,31. Daarmee liet ze Antoinette de Jong (4.02,76) en Yvonne Nauta (4.04,50) achter zich. Ook De Jong, Nauta en Wüst gaan naar Zuid-Korea.

Plaatsbewijzen voor eindtoernooien

Nu de 1.500 en 3.000 meter bij de mannen en vrouwen gereden zijn, worden de klassementen gemaakt over deze afstanden. De beste drie rijders van die rankings mogen begin januari meedoen aan het Allround-toernooi van de EK (eveneens in Thialf). Die tickets gaan bij de vrouwen ook naar Wüst, De Jong en Nauta. Bij de mannen mogen Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Kramer Kramer naar de EK allround.

Bij de NK die tot en met vrijdag duren kunnen de deelnemende schaatsers - naast nationale titels - verschillende plaatsbewijzen voor eindtoernooien winnen. De beste drie op elke afstand mogen meedoen aan de WK afstanden in Zuid-Korea. Op de 5.000 meter voor vrouwen en 10.000 meter bij de mannen zijn twee plaatsbewijzen te verdienen. Ook worden er nog klassementen gemaakt over de gecombineerde 500 en 100 meter bij de mannen en vrouwen, waarbij de top drie naar de EK mag.

    • Guus Ritzen