Debbie Reynolds voor de troepen

Foto D.H. Song/AP
Foto D.H. Song/AP

Dit is Debbie Reynolds, de Amerikaanse actrice die woensdag op 84-jarige leeftijd overleed – een dag nadat haar dochter Carrie Fisher was overleden. In 1955 trad Reynolds op voor de Amerikaanse troepen in Seoul, Zuid-Korea. Drie jaar eerder was ze dansend en zingend doorgebroken met haar rol in de fameuze musicalfilm Singin’ in the rain.

Reynolds verhuisde in 1939 met haar ouders naar Los Angeles, en won daar negen jaar later – op haar 16de – een miss-verkiezing. Zo belandde ze ook al snel in Hollywood, waar ze begon als figurante.

Toen ze de vrouwelijke hoofdrol kreeg in Singin’ in the rain, was ze nog maar negentien. Het ogenschijnlijk onvermoeibare zang- en dansnummer Good morning, samen met Gene Kelly en Donald O’Connor, werd iconisch. Later vertelde ze dat het bloed na afloop van de opnamen in haar schoenen stond.

In de jaren vijftig maakte ze de ene amusementsfilm na de andere, terwijl ze ook als zangeres van het lichte poprepertoire actief was. Een van haar latere filmsuccessen was The singing nun (1966), een zoete versie van het levensverhaal van de Belgische non Soeur Sourire. Ook speelde ze tot in 2006 nog af en toe mee in de comedyserie Will and Grace, als de moeder van Grace.

Debbie Reynolds trouwde in totaal drie keer – eerst met de charmezanger Eddie Fisher, die de vader van haar kinderen Carrie en Todd werd, en daarna de wijk nam naar Liz Taylor. De daaropvolgende mannen waren zakenlieden.

Een hartaanval maakte een eind aan het leven van Reynolds, toen ze het nieuws over haar dochter nog maar net had gehoord. „Ze is nu bij Carrie”, verklaarde haar zoon Todd Fisher. „We zijn er kapot van.”