De laatste hoeder van de Duitse mark

Hans Tietmeyer

Als president van de Bundesbank loodste Hans Tietmeyer Duitsland de eurozone in. Hij bewaakte boven alles de financiële stabiliteit.

Foto AFP

Oud-president van de Duitse Bundesbank Hans Tietmeyer, die dinsdag op 85-jarige leeftijd overleed, was de laatste ‘hogepriester van de D-Mark’; de hoeder par excellence van een munt die bij de meeste Duitsers tot de komst van de euro zeer geliefd was. Hij gaf leiding aan de Duitse centrale bank van 1993 tot 1999.

Tietmeyer was daarmee de laatste centrale bankier van de Bondsrepubliek die over de D-Mark troonde, en de eerste die de zwaarwegende belangen van zijn land in de Europese Centrale Bank mocht verdedigen. In die zin is hij een historische figuur. Hij noemde zichzelf eens gekscherend ‘aartsbisschop van Frankfurt’; een aanduiding die doel trof omdat in Frankfurt – zetel van de Duitse centrale bank – met haast religieuze ernst en dito bevlogenheid het monetaire erfgoed van Europa’s economisch sterkste land wordt bewaakt.

Hogepriester, aartsbisschop – het waren woorden die goed bij de katholieke Tietmeyer pasten. Voordat hij in Keulen economie ging studeren, was hij van plan theoloog en priester te worden. In zijn beleid als chef van de Duitse centrale bank ontpopte Tietmeyer zich als een echte monetarist en representant van restrictieve geldpolitiek. Zijn doel: financiële stabiliteit voor Duitsland en Europa. Hij was een belangrijk adviseur van bondskanselier Helmut Kohl bij de totstandkoming van de euro.

    • Geertje Tuenter