Opinie

    • Lucette Mascini

De gemeente moet wachten met renovatie van de Coolsingel

Stelling van de week Er zijn te veel problemen die nog niet zijn opgelost, zoals waar al het verkeer langs moet dat straks niet meer over de Coolsingel kan.

Volgens de VVD in de gemeenteraad betalen Rotterdamse gezinnen 250 euro per huishouden voor de opknapbeurt van de Coolsingel, terwijl dat geld beter besteed zou kunnen worden aan het onderhoud van bijvoorbeeld bruggen en fietspaden. De stelling van de week luidt: ‘Laat de gemeente wachten met de verbouwing van de Coolsingel.’

Jan Willem Verheij, gemeenteraadslid voor de VVD: „Een van de problemen is dat er niet goed nagedacht is over de effecten van het weghalen van een rijbaan voor auto’s op de Coolsingel. Waar gaan die straks naartoe? Het gaat om duizenden auto’s per dag die daardoor in de file komen te staan of uit moeten wijken naar de ’s-Gravendijkwal om door de stad te kunnen rijden. We hadden afgesproken dat er eerst een nieuw verkeerscirculatieplan zou komen. Dat krijgen we nu pas achteraf, dat is niet slim.”

Anke Griffioen, bewoonster van de ’s-Gravendijkwal: „Het is onbegrijpelijk dat de gemeente niet eerst een nieuw verkeerscirculatieplan presenteert waaruit blijkt hoe de doorstroming van het verkeer door de stad geregeld is. Er zijn jaren geleden al beloftes gedaan aan de bewoners om het verkeer via de ’s-Gravendijkwal te verminderen. Gaat daar nu ineens een streep doorheen? Wij voelen ons schandalig behandeld en zijn niet van plan deze plannen voor de herinrichting van de Coolsingel te accepteren.”

Lees ook: De Coolsingel: van autoweg naar groene boulevard

Hans Bode van hotdogkarretje Hans Worst op de Coolsingel: „Het is goed dat de Coolsingel een opknapbeurt krijgt, want dan wordt het aantrekkelijker om er te gaan zitten. Er komen groene perkjes waar je kunt chillen: fijn voor toeristen en werknemers die even pauze nemen om wat te eten. Ik vind wel dat de gemeente ons beter had moeten informeren over de nieuwe looproutes. Ik weet bijvoorbeeld niet of wandelaars straks nog wel makkelijk bij mijn kar kunnen komen om een hotdog te kopen.”

Anne Klapmuts van het Rotterdamse informatiepunt voor toeristen: „Rotterdam trekt elk jaar meer toeristen. We zitten sinds deze week in een nieuw kantoor aan de Coolsingel, het oude Schielandshuis. Dat is ruimer dan het vorige kantoor en berekend op de groeiende stroom van bezoekers. De ingang van ons informatiepunt wordt straks nog zichtbaarder. Ook knappen we de tuin aan de kant van de Coolsingel op waardoor deze nog aantrekkelijker wordt voor bezoekers. Dus voor ons is deze opknapbeurt positief.”

    • Lucette Mascini