Advocaat Theo Hiddema nummer 2 op lijst Forum voor Democratie

De 72-jarige advocaat Theo Hiddema bezet de tweede plaats op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van nieuwkomer Forum voor Democratie. Lijsttrekker is zoals verwacht Thierry Baudet, de grondlegger van de partij. Forum voor Democratie (FvD) publiceerde donderdag op de website de eerste tien namen van de kandidatenlijst.

Baudet spreekt in een toelichting van een groep mensen „met bewezen kwaliteiten die echt iets willen veranderen”. Hiddema is als strafpleiter in Amsterdam en Maastricht actief geweest en begon in 1981 een eigen praktijk.

Op nummer drie staat Susan Teunissen, kapitein bij de Koninklijke Landmacht. De 35-jarige sociaal geograaf moet volgens de partij „Nederland veiliger en democratischer maken”. Voormalig journalist Paul Frentrop staat op vijf. Hij heeft onder meer voor NRC en Het Financieele Dagblad geschreven en was ook hoogleraar corporate governance. Hij moet in de Tweede Kamer „leiding gaan geven aan de noodzakelijke sanering van de overheid en verlaging van de belastingen”.

Volgens Baudet hebben „minstens vijftig serieuze kandidaten zich uit eigen beweging aangemeld”. Dat de partij in opiniepeilingen steeds op nul zetels uitkomt, heeft het vertrouwen bij hem niet aangetast. „We halen zeker zoveel zetels als waarmee D66 in de Tweede Kamer kwam”, zegt Baudet. D66 kwam in 1967 met zeven zetels in de Kamer.

Een van de lijstduwers is de Groningse historicus Frank Ankersmit, Ook rechtsgeleerde Paul Cliteur komt op de lijst.

    • Erik van der Walle