ADO in verwarring. Geen Wang, geen advocaten

Kort geding ADO Den Haag ADO wil via de rechter afdwingen dat eigenaar Wang Hui 2,3 miljoen euro overmaakt. De grote vraag: wat wil Wang met zijn club?

Links voorin de rechtszaal blijven de stoelen leeg, daar waar het advocatenteam van Wang Hui had moeten plaatsnemen. Rechts zit het ADO-kamp. „De gedaagde partij is niet verschenen”, constateert de rechter. Er klinkt een harde lach vanuit het publiek, zo’n twintig ADO-fans hebben tijdens de kerstvakantie de moeite genomen om de rechtszaak bij te wonen.

Het is een optreden van korte duur: na vijf minuten is de zitting voorbij.

De dagvaarding voor het kort geding is door de advocaat van ADO Den Haag „per aangetekende brief, per koerier en per mail” verstuurd naar de tegenpartij in Beijing: clubeigenaar Wang en zijn bureau United Vansen. Ze moeten, zo betoogt ADO’s advocaat Paul Olden, geweten hebben dat de zitting woensdag 11.00 uur zou plaatsvinden in Den Haag.

Via het kort geding wil ADO afdwingen dat de grootaandeelhouder ruim 2,3 miljoen euro overmaakt. De club meent recht te hebben op het geld, het is toegezegd door United Vansen. De uitspraak is volgende week donderdag. ADO heeft het geld hard nodig, de club is onlangs door de licentiecommissie van de KNVB in de zorgwekkende categorie 1 geplaatst en staat onder verscherpt toezicht van de bond. Voor 1 februari moet een sluitende begroting worden ingediend, anders dreigen nieuwe sancties. Het ontnemen van de proflicentie behoort tot de mogelijkheden.

Etterend huwelijk

Door het ontbreken van een weerwoord van Wangs advocaten verwacht de advocaat van ADO een „gunstig vonnis”. Het etterende huwelijk tussen ADO en Wang, vol miscommunicatie, is tot een volgend dieptepunt gekomen. ADO-algemeen directeur Mattijs Manders zegt nog contact te hebben met de advocaten van UVS. „Vandaag hoopten we wat duidelijkheid te krijgen. Die is niet gekomen. Dat vind ik teleurstellend.” Hij gaat niet in op vragen of hij nog on speaking terms is met de onzichtbare en doorgaans onbereikbare Wang.

Manders zegt cryptisch dat hij „bezig is met scenarioplanning”. Veel hangt af van wat United Vansen nog wil met de club; zien ze nog muziek in ADO, na een jaar vol oorlogjes en twee rechtszaken?

Bij de overname zei Wang in deze krant dat zijn doel „de Nederlandse en Europese top is, ik droom van de Champions League”. Twee jaar later staat ADO veertiende in de eredivisie, er dreigt liquiditeitsnood vanaf januari en is er een diepe vertrouwensbreuk tussen Den Haag en Beijing.

Wang is de grip op ADO kwijt. Hij is door een recente uitspraak van de ondernemingskamer in Amsterdam voorlopig geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen. Bovendien is United Vansen het beheer over de aandelen tijdelijk kwijt. De vraag is: waarom zou Wang überhaupt nog 2,3 miljoen euro in een club steken waar hij nauwelijks meer iets over te zeggen heeft?

De impasse is groot, niemand lijkt te weten hoe dit eindigt. Heeft United Vansen wel voldoende geld? Wat wil Wang? Doorgaan of terugtrekken. Een scenario waar ADO stilletjes op hoopt, is dat United Vansen de aandelen in de verkoop doet, waardoor de partijen van elkaar verlost worden.

    • Steven Verseput