Actrice Debbie Reynolds (84) overleden

De Amerikaanse stierf een dag na haar dochter, actrice Carrie Fisher die prinses Leia speelde in Star Wars.

Debbie Reynolds (links) samen met haar dinsdag overleden dochter Carrie Fisher.
Debbie Reynolds (links) samen met haar dinsdag overleden dochter Carrie Fisher. Foto Mike Blake/ Reuters

De Amerikaanse actrice Debbie Reynolds is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Reynolds was de moeder van de dinsdag gestorven Star Wars-actrice Carrie Fisher. Het nieuws werd bekendgemaakt door haar zoon Todd Fisher, zo meldt persbureau Reuters.

In een verklaring stelt hij dat de stress van het overlijden van zijn zus “te veel werd” voor Reynolds. “Ze is nu bij Carrie en we zijn er allemaal kapot van.”

Reynolds brak in 1952 door met haar hoofdrol in de film Singin’ in the Rain. Ze schitterde daarin naast Gene Kelly. Gedurende haar carrière speelde de actrice in tientallen films waaronder The Unsinkable Molly Brown, waarvoor ze een Oscarnomatie ontving.

Uit Singin’ in the Rain, tekst gaat verder onder de video:

Ook had de actrice haar eigen televisieshow (The Debbie Reynolds Show), waarvoor ze een Golden Globe-nominatie kreeg. Daarnaast speelde Reynolds onder meer Bobbi Adler, de moeder van Grace in de televisieserie Will & Grace.

Dag na overlijden Carrie Fisher

Het overlijden van Reynolds komt een dag na de dood van haar dochter Carrie Fisher, die wereldroem verwierf met haar vertolking van prinses Leia in verschillende Star Wars-films. Fisher overleed eveneens aan een hartaanval. Ze was een dochter van Reynolds en haar eerste man, de zanger Eddie Fisher.

Lees ook onze necrologie van Carrie Fisher: Icoon in film en het echte leven

Carrie Fisher’s halfzus Joely reageerde op Twitter verslagen op het nieuws:

Twitter avatar MsJoelyFisher Joely Fisher Some of the magic people have left the tribe…for the moment I am inconsolable…💔💔💔

Actrice Bette Midler noemde de dood van Reynolds “onmogelijk om te bevatten.” Debra Messing, die de dochter van Reynolds speelde in de serie Will & Grace, zei dat “Debbie naar Carrie is gegaan.” Ook Reynolds langdurige collega Rip Torn, die jarenlang met haar op het toneel stond in Las Vegas, gaf een reactie. “Ik was gezegend om bijna vijftig jaar met deze fantastische vrouw te werken. Ze was altijd gul. Ik zal altijd van haar houden.”

Op Twitter stroomden de condoleances op woensdagnacht binnen, veelal met een sneer naar 2016, waarin veel publieke figuren zijn gestorven. Volgens cabaretière Sarah Silverman worden “de helderste lichten uitgeblazen”.

Twitter avatar SarahKSilverman Sarah Silverman This year the world has turned upside down & the seas r extinguishing all the brightest lights @carrieffisher @DebbieReynolds1 OY x 1000000

“Laten we de rest van dit jaar maar annuleren”, tweette presentator Craig Ferguson. “Ik ben er klaar mee.”