December uitzonderlijk zonnig en droog dit jaar

Foto ANP

In weerwil van de mist die woensdag vooral auto- en vliegverkeer hinderde, verloopt december dit jaar opmerkelijk zonnig en droog. Tot dusver zijn gemiddeld voor het hele land 76 uur zonuren geteld, tegen gemiddeld 49 in andere jaren, aldus Weeronline woensdag. Vooral in het zuidoosten van het land scheen de zon vaak. Maastricht is op weg naar een nieuw maandrecord met ongeveer 100 uren zonneschijn. Het huidige record staat op 97,2 uren, gemeten in 1948 en 2015. Ook in Eindhoven kan het record uit 2015 (87,1 zonuren) gebroken worden. In Groningen scheen de zon het minst: 58 uur. Met landelijk gemiddeld 27 millimeter neerslag tegen 80 normaal is het de droogste december sinds 1972. Het is ook een zachte wintermaand met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 4,9 graden, tegen 3,7 normaal. Ook het grote aantal droge dagen is opvallend: tot dusver 19 in De Bilt, tegen 8 normaal. (ANP)