Verkeer

euro is de schade die files in de binnensteden in het jaar 2021 zullen kosten. Dat is twee keer zoveel als nu. Dat berekende Kennisplatform CROW Verkeer en Vervoer in opdracht van Trouw. Verkeersopstoppingen blijven niet beperkt tot de Randstad, maar zullen in elke Nederlandse stad te merken zijn, meent CROW. „Het is goed mogelijk dat de verkeerssituatie in bijvoorbeeld Apeldoorn in 2021 net zo slecht is als die op het moment in de Randstad is”, zegt onderzoeker Hans Voerknecht. Als de olieprijs laag blijft en de economie blijft verbeteren, dan vindt er tot 2021 een verdubbeling plaats van de filedruk in de binnensteden. „Wij signaleren al langer dat de filedruk in de steden toeneemt”, zegt Voerknecht. „Maar de discussie over files versmalt zich juist tot de snelwegen.” Wegen, rotondes en kruispunten zouden nu al flink vollopen. Op basis van 10 euro per uur kosten files in de steden nu 840 miljoen euro per jaar.

    • Len Maessen