Midden-Oosten

Syrië mogelijk opgedeeld in invloedssferen

Rusland, Turkije en Iran zouden van plan zijn om Syrië op te delen in niet-officiële invloedszones. Dat meldde persbureau Reuters woensdag op basis van anonieme bronnen. In dat scenario zou president Assad nog enkele jaren aanblijven en daarna plaatsmaken voor een ander. Eerder meldde het Turkse staatspersbureau Anadolu dat een staakt-het-vuren woensdagnacht zou ingaan. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zei tegen journalisten dat ook een politieke resolutie in de maak is. Rusland heeft dat nog niet bevestigd. Na de herovering van Aleppo door het Syrische regime voerden Turkije, Rusland en Iran in Moskou al overleg. Volgende onderhandelingen zullen plaatsvinden in de Kazachstaanse hoofdstad Astana. Assad zou daarvoor geen uitnodiging ontvangen. (NRC)

    • Eva Cukier