Kerry: deze regering van de VS is Israëls beste vriend

De minister van Buitenlandse Zaken reageerde op de oplopende spanningen tussen de VS en Israël na een aangenomen resolutie in de Veiligheidsraad.

John Kerry na een bezoek aan Israël en Palestina in 2015.
John Kerry na een bezoek aan Israël en Palestina in 2015. Foto Jacquelyn Martin / AP

John Kerry heeft woensdagmiddag tijdens een toespraak in Washington gezegd dat Israël geen betere vriend heeft dan de regering van Barack Obama. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ging in op de reden dat de VS in de Veiligheidsraad een resolutie tegen Israël niet tegenhielden. Daardoor staan de verhoudingen tussen Israël en de VS flink op scherp.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam vorige week een resolutie aan die eist dat Israël “onmiddellijk en volledig alle nederzettingen staakt in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem”. Normaal gesproken worden dergelijke resoluties gevetood door de VS, maar dit keer onthielden zij zich van stemming, tot grote woede van premier Netanyahu van Israël. Volgens hem slepen “vrienden elkaar niet voor de Veiligheidsraad”.

De Israëlische ambassadeur in Amerika Ron Dermer zei zelfs dat hij bewijs heeft dat Obama persoonlijk bij het doordrukken van stemming over de resolutie betrokken was en dat hij dat bewijs aan diens opvolger Donald Trump zou overhandigen.

Kerry zegt dat de VS de resolutie niet tegenhielden juist omdat de VS het beste voor heeft met Israël:

“Vrienden moeten elkaar de harde waarheid durven vertellen. De toekomst van Israël als joodse en democratische staat is in gevaar als er geen tweestatenoplossing komt.”

Amerikaanse waarden

Volgens Kerry lijkt die tweestatenoplossing onmogelijk als Israël verder blijft bouwen in bezet gebied. Internationaal bestaat consensus over de onwenselijkheid van verder bouwen in bezet gebied, omdat die gebieden in de toekomst waarschijnlijk onderdeel uitmaken van vredesonderhandelingen. Hij zei dat de Verenigde Staten in lijn met hun waarden hebben gestemd, net als voorgaande regeringen.

Ook wees Kerry de kritiek van de hand dat Obama’s regering Israël niet volledig steunt:

“We hebben Israëls bestaansrecht altijd verdedigd. We zijn tegen boycots en sancties die Israël delegitimeren. Ik wel het zelfs zo stellen: er is geen Amerikaanse regering die Israël meer gesteund heeft dan die van Barack Obama.”

In een reactie zegt premier Netanyahu dat de speech van Kerry bevooroordeeld was tegen Israël en zich “obsessief” focuste op Israëlische nederzettingen. De speech “ging amper over de wortel van het conflict: de Palestijnse oppositie tegen een Joodse staat binnen welke grenzen dan ook.”

Lees ook: Vijf vragen over de spanningen tussen de VS en Israël

‘Israël: hou je sterk’

Algemeen wordt aangenomen dat de toespraak van Kerry weinig uit zal halen. Zijn ministerschap loopt af als president Obama’s termijn op 20 januari ook ten einde komt. Donald Trump heeft gezegd een hele andere houding tegenover Israël aan te willen nemen dan Obama. Woensdag twitterde hij nog dat Israël zich tot aan 20 januari “sterk moet houden”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We cannot continue to let Israel be treated with such total disdain and disrespect. They used to have a great friend in the U.S., but…….
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump not anymore. The beginning of the end was the horrible Iran deal, and now this (U.N.)! Stay strong Israel, January 20th is fast approaching!

Eerder kondigde Trump al aan de ambassade van de VS van Tel Aviv naar Jeruzalem te willen verplaatsen. Een opvallende stap, aangezien de VS voorheen altijd weigerden om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Ook stelde Trump David Friedman aan als nieuwe ambassadeur. Friedman vindt dat Israël de volledige Westelijke Jordaanoever moet annexeren.

Lees ook: Rechtse Israëliërs zijn dolgelukkig met Trump