Stemming nieuwe woningen Oost-Jeruzalem afgelast

Volgens een gemeentebestuurder gelastte Netanyahu de stemming af om de situatie niet verder op te stoken.

Woningen in aanbouw op de Westelijke Jordaanoever
Woningen in aanbouw op de Westelijke Jordaanoever Foto: Baz Ratner/ Reuters

Het gemeentebestuur van Jeruzalem heeft een stemming over de bouw van circa vijfhonderd nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem die woensdag plaats zou vinden afgelast. Daarover bericht persbureau Reuters, op basis van gesprekken met gemeenteambtenaren.

De geplande woningen zijn onderdeel van bouwplannen van Israël die omstreden zijn. Vrijdag aanvaardde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) een resolutie waarin werd geëist dat Israël “onmiddellijk en volledig alle nederzettingen staakt in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem”.

Het gaat om woningen in de wijken Pisgat Ze’ev en Ramat Shlomo. Over de bouw van een nieuw appartementencomplex van drie verdiepingen in de wijk Silwan, waar overwegend Palestijnen wonen, werd op woensdag wel gewoon gestemd. Dat werd door de bouwcommissie van de stad goedgekeurd, zo meldt de Israëlische krant Haaretz.

Lees ook: Vijf vragen over de spanningen tussen de VS en Israël

Speech

Het nieuws komt enkele uren voordat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een speech zal houden waarin zijn visie voor het Israël-Palestina conflict uiteenzet. Kerry zal volgens woordvoerders ook ingaan op de beschuldigingen dat de VS intentioneel zou hebben aangestuurd op het aannemen van de VN-resolutie. Hij begint zijn toespraak om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Normaal gesproken sneuvelen resoluties over Israël binnen de VN-Veiligheidsraad door een Amerikaans veto. Dit keer besloten de VS, tot woede van Israël, zich te onthouden van stemming.

Ondertussen laat ook Donald Trump zich uit over het conflict. Op Twitter zegt hij het niet toe te kunnen staan dat Israël met zoveel “minachting en disrespect” bejegend wordt. Hij zegt dat Israël zich “sterk moet houden” totdat hij op 20 januari wordt geïnaugureerd.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We cannot continue to let Israel be treated with such total disdain and disrespect. They used to have a great friend in the U.S., but…….
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump not anymore. The beginning of the end was the horrible Iran deal, and now this (U.N.)! Stay strong Israel, January 20th is fast approaching!

Opstoken

Volgens Hannah Rubin, lid van de commissie van bouwplannen en woningen in Jeruzalem, gelastte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de stemming in de gemeenteraad van Jeruzalem woensdag af in aanloop naar de speech van Kerry. “We moeten de situatie niet nog verder opstoken”, aldus Rubin. Een woordvoerder van Netanyahu wilde tegen Reuters niet reageren. Woensdag zou volgens Rubin gestemd worden over de bouw van 492 woningen.

Op dit moment wonen er, inclusief in Oost-Jeruzalem, ruim 600.000 Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Internationaal worden de Israëlische nederzettingen alom gezien als obstakel voor vrede tussen Israël en Palestijnen. Israël zegt steevast dat dit onzin is.