Recensie

Hartstochtelijk pleidooi namens de natuur

Meredith Monk

Experimenteel

Meredith Monk On behalf of nature

Componist en stemkunstenares Meredith Monk (1942) spreekt op haar nieuwste cd namens de natuur. Dat zou pretentieus zijn, als Monk niet al een halve eeuw gezichtsbepalend was voor een experimentele richting in de Amerikaanse muziek. On behalf of nature is een hartstochtelijk pleidooi tegen ecologische roofbouw, in de vorm van Monks eigenzinnige vocale theater. Met vier instrumentalisten (percussie, houtblazer, toetsen, harp) en haar eigen zeskoppige Vocal Ensemble brengt ze een intrigerende cantate van zoem- en zanggeluiden, percussiepatronen en bezwerende basklarinetmelodieën. Bij vlagen klinkt deze natuurmuziek zweverig en sjamanistisch, en sommige nummers lijken rechtstreeks van de bandrecorder van een etnomusicoloog te komen, maar Monk verklankt een ruwe schoonheid.

    • Joep Stapel