Eieren voor de onnozelen

Net als alle andere jaren is woensdag in de Spaanse stad Ibi het feest van de Onnozele Kinderen gevierd. Els Enfarinats (in meel gehulden) verkleedden zich als militairen en speelden een staatsgreep na. Dat toneelstukje wordt al twee eeuwen elk jaar uitgevoerd op de 28ste december. Met meel, eieren en vuurwerk vindt een spektakel plaats voor het stadhuis van Ibi, een stadje 35 kilometer ten noorden van Alicante.

Het katholieke feest van de Onnozele Kinderen herdenkt de slachting die koning Herodes zou hebben aangericht na de geboorte van Jezus. Beducht als hij was voor een coup, beval hij dat alle jongetjes onder de twee jaar gedood moesten worden. Onnozel betekent hier onschuldig. Hoe de katholieke traditie zich precies verhoudt tot de eieren, de meelbommen en het vuurwerk, is niet precies bekend.