Recensie

Eerdere opnamesessies gooide hij in de prullenbak

Opera

Mozart, Don Giovanni Musicaeterna/T. Currentzis

Half luisteren? Lukt niet. Eigenzinnigheden en hoekig spel schudden je direct uit je hedonistische sluimer. Daarmee is veel gezegd over dirigent Teodor Currentzis, in wier met prijzen overladen uitvoeringen van de Da Ponte-opera’s van Mozart véél anders klinkt dan anders, dankzij zijn extreme opvattingen en eisen. Ter illustratie: alle opnamesessies van Don Giovanni die NRC bijwoonde in Perm, onder andere met sopraan Simone Kermes, verdwenen in de prullenbak. Maar nu is er een Don Giovanni naar Currentzis’ zin. De minder bekende solisten zijn niet allen even overtuigend; de Don is wat te lief. Maar het orkest is messcherp en fris. En overal is er die voelbare, hoog-dramatische urgentie, omdat Currentzis geen woord/noot voor lief neemt. Het werkt niet overal. Maar het is niet te missen, omdat je Mozart nooit meer hoort als tevoren.

    • Mischa Spel