Dopingfraude

Russische officials erkennen georganiseerd dopinggebruik

Voor het eerst hebben hoge Russische sportofficials erkend dat er in hun land sprake was van georganiseerd dopinggebruik. Anna Antseliovitsj, de nieuwe directeur-generaal van het Russische dopingagentschap Rusada, zegt in de krant The New York Times: „Er was sprake van een institutionele samenzwering.” In hetzelfde artikel spreekt Vitali Smirnov (81), IOC-lid en voormalig sportminister, van „een heleboel fouten die zijn gemaakt.” Hij zegt, ter vergoelijking, verder in The New York Times: „Russische sporters krijgen niet dezelfde kansen als westerse sporters bij het aanvragen van dispensatie om medische redenen voor bepaalde dopingmiddelen.” Smirnov is door Poetin aangesteld als voorzitter van een commissie die het Russische antidopingsysteem moet hervormen.

    • Henk Stouwdam