De Bill Murray-praatgroep

Voortdurend duiken er verhalen op van ‘gewone’ mensen die acteur Bill Murray (66) ergens ontmoeten. In een bar, in een museum of in het park. Hij komt naar je toe, maakt een praatje, bestelt een drankje voor je, springt in je verlovingsfoto, geeft een speech op je vrijgezellenfeest – en verdwijnt dan weer. Reden voor The New Yorker om een paar gelukkigen die het mochten meemaken te verzamelen en met elkaar in gesprek te laten gaan. In praatgroepvorm.

Je kunt je afvragen of het met acteurs in scène is gezet, maar het resultaat is hoe dan ook komisch en vervreemdend, en de anekdotes komen overeen met hoe Murray zich bij de ontmoetingen gedraagt.

Zo vertelt Will in de kring hoe hij in het Metropolitan Museum of Art Murray wilde fotograferen. Dat mocht, als hij Murrays kinderen wilde zoeken. Een ander zag hem in een restaurant, waar Murray op zijn stoel ging staan en vroeg of de muziek harder mocht bij een Beach Boys-liedje.

De vraag blijft waarom Murray dit doet. Hij is gewoon vrienden met iedereen, stelt een van de leden van de groep. Hij duikt overal op, maar is tegelijkertijd moeilijk te vinden. Hij heeft geen agent, als je iets van hem wilt moet je een bericht achterlaten op een speciaal nummer.

    • Milo van Bokkum