De beste films en series van 2016

Filmredacteuren van NRC kozen de vijf beste films en televisieseries die zij dit jaar hebben gezien. Grote favoriet is Toni Erdmann.

Coen van Zwol (Film)

 1. The Witch Regie: Robert Eggers

  Viel moeilijk ‘in de markt te zetten’: te bloederig voor het filmhuis, te cerebraal voor Pathé. Ging dus direct naar vod: bijna crimineel. Want The Witch is een klein meesterwerk dat ons met huid en haar verplaatst naar de denkwereld van een extreem puriteins gezin dat circa 1630 hun dorp in New England verlaat om in het bos een nieuw Jeruzalem te stichten. Honger dreigt, en eenzaamheid, en (hallucinerend) moederkoren. Zo belanden we in een betoverde gruwelwereld van hekserij en predestinatie.

 2. Toni Erdmann Regie: Maren Ade

  Een melancholieke, wijze, messcherp observerende Duitse komedie van de lach die je op je lippen besterft en van mistige ogen. Gepensioneerde babyboomer Winfried tracht via een bizar rollenspel het contact met zijn zakelijke, strakgetrokken dochter Ines te herstellen.

 3. Toni Erdmann kreeg vijf ballen van NRC. Lees de recensie.

 4. La La Land Regie: Damien Chazelle
 5. Ma Vie de Courgette Regie: Claude Barras
 6. The Revenant Regie: Alejandro González Iñárritu

Peter de Bruijn (Film)

 1. Toni Erdmann Regie: Maren Ade

  Films die met geen enkele andere film te vergelijken zijn, zijn schaars. Toni Erdmann is zo’n film. Regisseur Maren Ade zwenkt tussen komedie, realisme en melodrama, met twee verrukkelijke personages in de hoofdrollen: de harde, gestresste zakenvrouw Ines (Sandra Hüller) en haar grappen makende vader Winfried (Peter Simonischek), die zich tegenover haar collega’s voordoet als haar personal coach Toni Erdmann.

 2. El Clan Regie: Pablo Trapero.

  Voortreffelijk, op feiten gebaseerd misdaaddrama over een heel gewone, maar moorddadige familie, die aanvankelijk de vrije hand heeft onder de Argentijnse dictatuur van de jaren tachtig.

 3. Lees de recensie van El Clan: Bloedstollend, geëngageerd misdaadepos

 4. Hell or High Water Regie: David Mackenzie
 5. Spotlight Regie: Tom McCarthy
 6. Anomalisa Regie: Charlie Kaufman en Duke Johnson

André Waardenburg (Film)

 1. L’avenir Regie: Mia Hansen-Løve

  Prachtig portret van een sarcastische filosofiedocente (Isabelle Huppert) die in korte tijd moet leren omgaan met vele vormen van tegenslag, zowel privé als professioneel. Er zijn weinig films die bloedserieus verwijzen naar allerlei moderne filosofen, alleen dat al maakt L’Avenir uniek en verfrissend.

 2. NRC gaf L’avenir vier ballen. Lees de recensie.

 3. La La Land. Regie: Damien Chazelle

  Buitengewoon aanstekelijke musical bevat schitterende momenten en mengt op perfecte wijze nostalgie naar een geïdealiseerd verleden met relativerend realisme over het leven en de liefde.

 4. Lees de recensie: Zang en dans maken de sterren in La La Land even tastbaar

 5. Hell or High Water Regie: David Mackenzie
 6. Spotlight Regie: Tom McCarthy
 7. Frantz Regie: François Ozon

Sabeth Snijders (Film)

 1. Toni Erdmann Regie: Maren Ade

  Zelden heb je in de bioscoop vochtige ogen en weet je zelf niet of het door het lachen of door ontroering komt. Het gebeurt bij de Duits-Oostenrijkse film Toni Erdmann door de totaal absurde, maar liefdevolle acties van vader Winfried om zijn dochter, de keiharde zakenvrouw Ines, te ontdooien. Geen enkele plotwending is voorspelbaar, waardoor je niet merkt dat je bijna drie uur in de zaal zit.

 2. Zootropolis (ov) Regie: Byron Howard en Rich Moore

  Alleen al om de ambitie die uit Zootropolis spreekt, is Disneys originele animatiefilm een vermelding waard. Slimme kinderfilm waarin onderwerpen als discriminatie en vooroordelen worden besproken op een grappige en niet kinderachtige of zeemzoete manier.

 3. Lees de recensie: Ook konijnen discrimineren

 4. Chronic Regie: Michel Franco
 5. Hell or High Water Regie: David Mackenzie
 6. The Revenant Regie: Alejandro González Iñárritu

Dana Linssen (Film)

 1. Shadow World Regie: Johan Grimonprez

  Wapenhandel is de motor achter ons huidige economische systeem. Corruptie is geen bijverschijnsel, maar de modus operandi. Maar er zijn andere manieren mogelijk om over mens en samenleven te denken, een ‘politics of love’ bijvoorbeeld, dus waarom laten mensen zich tegen elkaar (en zichzelf) opzetten?

 2. Cemetery of Splendour Regie: Apichatpong Weerasethakul

  Slow cinema sciencefiction. Waarschijnlijk lijden we allemaal aan een mysterieuze slaapziekte en hebben we de lichttherapie van Apichatpong Weerasethakul nodig om daarvan te kunnen genezen.

 3. Vijf ballen voor Cemetery of Splendour. Lees de recensie: Een mysterieus droompaleis uit Thailand

 4. Ma vie de Courgette Regie: Claude Barras
 5. Sausage Party Regie: Greg Tiernan & Conrad Vernon
 6. I, Daniel Blake Regie: Ken Loach

Rosan Hollak (TV-series)

 1. The Crown

  Imponerend kostuumdrama over het leven van de jonge Elizabeth II, die na de vroegtijdige dood van haar vader de troon bestijgt. Met scherpe dialogen en uitstekend acteerwerk van Claire Foy als Elizabeth en John Lithgow als Winston Churchill. Op Netflix.

 2. The Young Pope Bizarre dramaserie van regisseur Paolo Sorrentino (Youth) over de grillige, onberekenbare Pius XIII (Jude Law). Op Videoland en dvd. 34,99
 3. The Night Of Politiek drama bij HBO.
 4. Stranger Things Scifi-serie op Netflix.
 5. Nobel 8-delige Noorse serie op dvd. 29,99