De mooiste toneel-, cabaret- en dansvoorstellingen van 2016

Recensenten van NRC verzamelden het mooiste wat er in 2016 op de Nederlandse podia te zien was.

Herien Wensink (Theater)

 1. Borgen Regie: Ola Mafaalani bij het Noord Nederlands Toneel. Een uniek schouwburgspektakel, dat was de negen uur durende ‘theaterbinge’ Borgen, naar de geliefde Deense serie. Actrice Malou Gorter evenaarde moeiteloos Sidse Babett Knudsen als krachtige maar ook altijd warme staatsvrouw, en regisseur Mafaalani wist slim een gevoel van saamhorigheid en democratische verantwoordelijkheid op te wekken bij het publiek.
 2. De Warme Winkel speelt De Warme Winkel De Warme Winkel maakte een origineel statement door integraal de legendarische productie Café Müller (1978) van Pina Bausch op te voeren. Ode, terugblik en testament.
 3. Unterwerfung, in regie van Karin Beier bij het Deutsches Schauspielhaus Hamburg, op festival Brandhaarden.
 4. Les Damnés, La Comédie Française in regie van Ivo van Hove, op het Festival d’Avignon.
 5. Five Easy Pieces in regie van Milo Rau bij Campo, op Spring! Utrecht.

Kester Freriks (Theater)

 1. Race van David Mamet door het Nationale Toneel. Indringend-actuele voorstelling over angst en fascinatie van blank voor zwart. Schitterend spel van Mark Rietman en Romana Vrede in regiedebuut van Eric de Vroedt. Nog te zien t/m 14 januari.
 2. Hamlet van Shakespeare door De Appel. Laatste voorstelling van De Appel in speelse, vileine en krachtige regie van David Geysen.
 3. Borgen door Noord Nederlands Toneel. Regie: Ola Mafaalani.
 4. De andere stem van en met Ramsey Nasr door Toneelgroep Amsterdam. Regie: Ivo van Hove.
 5. De Meiden van Jean Genet op Amsterdam Fringe Festival. Regie: Mart van Berckel.

Ron Rijghard (Theater)

 1. Het jaar van de kreeft van Toneelgroep Amsterdam. Dansante, poëtische bewerking van de erotische roman van Hugo Claus, met glansrollen voor Maria Kraakman en Gijs Scholten van Aschat.
 2. Helpdesk van Wunderbaum.Koel-tragische Wine Dierickx fileert de eenzaamheid van een vrouw die zichzelf wegcijfert.
 3. Unterwerfung van Deutsches Schauspielhaus Hamburg.
 4. Het Hamiltoncomplex van Het Paleis
 5. Micha Wertheim: Ergens Anders

Ron Rijghard (Cabaret)

 1. Hans Teeuwen: Echte Rancune/ Real RancourOnze enige internationale cabaretster. Vlijmscherpe satire, grotesk spel en burleske verhalen in urgente en tot nadenken stemmende voorstelling over ras, islam en vooroordelen.
 2. Bridget Christie: Because you demanded itDe leidende vrouw van de Britse stand-up rekent genadeloos af met hypocrisie, racisme, politici en vrouwenhaat.
 3. Stewart Lee: Content provider
 4. Kommil Foo: Schoft
 5. NUHR: Draai het eens om

Henk van Gelder (Cabaret)

 1. NUHR: Draai het eens omSpannend mozaïek van superslimme sketches op het scherp van de snede. Therapeutisch? Misschien wel. En is dit dan, nadat ze dertig jaar samen waren, ook hun afscheidsvoorstelling? Dat laten de NUHR-mannen (Joep van Deudekom, Peter Heerschop, Viggo Waas en Eddie B. Wahr) gehaaid in het midden.
 2. Theo Maassen: VankwaadtotergerEen boze witte man, al heeft deze wel gevoel voor humor. Snedig en met fabelachtige timing hakt hij overal op in.
 3. Youp van ’t Hek: Licht
 4. André Manuel: De onzen
 5. Ronald Goedemondt: Geen sprake van

Henk van Gelder (Musical)

 1. Ciske Succesreprise van het oude verhaal over het Amsterdamse straatjoch dat ondanks zijn liefdeloze jeugd uitgroeit tot een rechtschapen man. Danny de Munck speelt de volwassen Cis in het mobilisatieleger. De bezielende kracht van de originele musical van André Breeland (tekst) en Henny Vrienten (muziek) staat nog steeds recht overeind.
 2. Watskeburt?! De krankjorumste musical van het jaar, waarin het rapkwartet De Jeugd van Tegenwoordig wordt gespeeld door poppen.
 3. Sweeney Todd
 4. A ChorusLine
 5. In de ban van Broadway

Francine van der Wiel (Dans)

 1. Stones in her Mouth. Scènes vol schrijnende poëzie, doordringende klaagzangen en trage dansen in de voorstelling van de Samoaan Lemi Ponifasio, over het lot van Maori-vrouwen. In eigen cultuur vereerd, werden zij onder het koloniale bewind van Europeanen slachtoffer van onderdrukking en geweld. Hyperesthetisch, maar hun pijn is bijna voelbaar.
 2. 69 Positions en 7 Pleasures Opmerkelijke, intelligente voorstellingen van de Deense Mette Ingvartsen over het naakte lichaam: de betekenis ervan in de publieke ruimte en het genot zoekende lichaam.
 3. The Statement van Crystal Pite (Nederlands Dans Theater 1).
 4. The Common People van Jan Martens.
 5. Dance van Lucinda Childs (uitgevoerd door Introdans).