OM: Aanslagpleger Berlijn reisde hoogstwaarschijnlijk via Nederland

Amri zou vanuit Nederland naar Lyon zijn gereisd, waar hij de trein naar Milaan nam. In Berlijn is ondertussen een verdachte opgepakt.

Shot uit een door Anis Amri gemaakte video.

De 24-jarige Tunesiër Anis Amri, de verdachte van de kerstmarktaanslag in Berlijn, is na de aanslag zeer waarschijnlijk ook in Nederland geweest. Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar bewakingsbeelden uit Nijmegen waarop Amri vrijwel zeker te zien, bevestigt een woordvoerder van het OM.

Het gaat om bewakingsbeelden die gemaakt zijn in het station van Nijmegen vorige week woensdag rond 11.30 uur, twee dagen na de aanslag. “We zijn bijna honderd procent zeker dat hij het is”, aldus de woordvoerder. De beelden worden nog verder onderzocht.

Ook het verdere onderzoek naar de reisroute van Amri in Nederland loopt nog, benadrukt het OM. Berichten dat de verdachte ook in Amsterdam gezien zou zijn, kan de woordvoerder niet bevestigen.

Nog een verdachte opgepakt

Ondertussen heeft de politie in Duitsland een verdachte opgepakt die in contact zou hebben gestaan met Amri, zo heeft het Duitse OM woensdag bevestigd, schrijft Der Spiegel. Volgens de recherche gaat het om een 40-jarige Tunesiër wiens telefoonnummer in de mobiele telefoon van Amri opgeslagen was.

Nader onderzoek zou er op wijzen dat de man bij de aanslag op de Breitscheidplatz betrokken zou zijn. Bij de aanslag op de kerstmarkt op maandag 19 december kwamen twaalf mensen om en raakten tientallen mensen gewond.

Vlucht van Amri

Het OM bevestigde eerder woensdag al na berichtgeving in Italiaanse en Franse media dat de Nederlandse politie onderzoek doet naar de mogelijke reis van Amri via Nederland.

Justitie kwam hem op het spoor via informatie van de Italiaanse politie, die een Nederlandse simkaart had gevonden tussen zijn spullen. Dat zou Amri gekregen hebben in Nijmegen, waar de kaartjes werden uitgedeeld op het station.

Aanvankelijk had de politie in Berlijn de verkeerde verdachte op het oog. Later werden de vingerafdrukken van Amri gevonden op de truck die op de kerstmarkt in Berlijn inreed en werden in de cabine identiteitspapieren op zijn naam aangetroffen. Lange tijd was niet duidelijk of Amri nog in Berlijn was, tot hij vier dagen later opdook in Milaan. Daar werd hij vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag doodgeschoten.

Lees ook: Anis Amri liet zich lastig uitzetten

Franse media berichtten eerder woensdag dat Amri via Amsterdam naar de Franse stad Lyon zou zijn gereisd. Volgens de nieuwszenders LCI en TF1 zou Amri op Amsterdam Sloterdijk de bus hebben gepakt naar Lyon. Tijdens die vijftien uur durende rit zou Amri niet gecontroleerd zijn. Hij zou op dat moment een pistool bij zich hebben gehad. Nieuwszender BFMTV meldde dat Amri woensdagavond vanaf Nijmegen de bus naar Amsterdam heeft genomen.

Dit weekend werd bekend dat Amri donderdagmiddag nog is vastgelegd op beveiligingscamera’s op het station van Lyon. Hij zou vanaf de Franse stad een trein hebben gepakt naar Milaan.

Klik op de vlaggen voor meer informatie:

Tweede Kamer

PVV-leider Geert Wilders had de andere fractievoorzitters verzocht de Tweede Kamer terug te laten keren van reces voor een spoeddebat met de premier en de ministers van Binnenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie. Daar is echter geen meerderheid voor, laat hij weten via Twitter.

Andere Kamerleden vragen om een brief van minister Van der Steur.

    • Clara van de Wiel
    • Jisca Cohen