Aanslagpleger Berlijn ging mogelijk via Nederland naar Zuid-Europa

In Amri’s rugzak is een ongebruikte simkaart gevonden die vorige week werd uitgedeeld in Nederland.

Shot uit een door Anis Amri gemaakte video.

Terrorismeverdachte Anis Amri is na de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt waarschijnlijk in Nederland geweest. Italiaanse en Franse media melden dat de Tunesiër een niet gebruikte simkaart bij zich had die tussen 20 en 22 december in Nederland is verstrekt. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de politie onderzoekt of Amri via Nederland is gereisd.

Een simkaart die in Amri’s rugzak is aangetroffen, werd afgelopen week (gratis) uitgedeeld door een telefoonmaatschappij in winkelcentra in Breda, Nijmegen en Zwolle, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. Franse media berichtten woensdag dat Amri via Amsterdam naar het Franse Lyon zou zijn gereisd. Het Nederlandse OM wil niet ingaan op deze details. Volgens de Franse nieuwszenders LCI en TF1 zou Amri op station Amsterdam-Sloterdijk de bus hebben genomen naar Lyon; die bus stopt overigens ook in Breda. Tijdens de zestien uur durende rit zou Amri niet zijn gecontroleerd. Hij zou op dat moment een pistool bij zich hebben gehad.

Hulp

Vanuit Lyon ging hij, met tussenstops in Chambéry en Turijn, naar Milaan. Daar is hij donderdagnacht gedood in een vuurgevecht met patrouillerende agenten.

Mogelijk heeft Amri bij zijn vlucht hulp gehad uit zijn vaderland Tunesië. Zaterdag zijn daar drie mannen gearresteerd, onder wie een neef van hem. Volgens Tunesië vormden de drie „een terreurcel”.

Lees ook: Duits debat over bewakingscamera’s wordt feller

PVV-leider Wilders wil met spoed, nog tijdens het Kerstreces, een Kamerdebat houden over Amri’s vlucht door Nederland. Of hij daarvoor genoeg steun krijgt, is nog onduidelijk.

    • een onzer redacteuren