Vuurwerkfobie bij honden

Onderzoek Veel honden hebben angst voor vuurwerk. Of het nu aan de oren ligt of aan de verwerking in de hersenen blijkt lastig te achterhalen.

Foto Getty Images

Amerikaanse onderzoekers stellen in een grote studie naar het gehoor van honden die overgevoelig zijn voor lawaai, dat vrijwel de helft van de honden behept is met vuurwerkangst, vaak in de vorm van een ware fobie. De Amerikanen wilden weten of die angst in de oren zit in plaats van tussen de oren, zoals veel wordt gezegd. Eerst onderzochten ze honden die niet heel gevoelig waren voor onvoorspelbare herrie en brachten hun hersenresponsen in kaart. Daarna was het de beurt aan de geluidgevoelige honden. Ook zij kregen elektroden opgeplakt, met de bedoeling dat zij rustig naast het baasje zouden blijven liggen bij het luisteren naar verschillende soorten geluiden van zacht tot hard (Veterinary Behavior, dec. 2016). Daar kwam een lelijke kink in de kabel. De onderzoekers merkten dat verrassend veel van die honden niet stil wilden blijven zitten met de elektroden op de kop en te onrustig werden. Daardoor waren er veel uitvallers in die groep.

Uit de eerste groep, de ongevoeligen, waren maar een paar afvallers; die bleken vrijwel doof, zonder dat het de eigenaar was opgevallen, of hadden verstopte oren. En er was een achteraf geschrapte reu. Vóór de test was hij niet overgevoelig voor geluid geweest, maar na de test wél.

Met hun gehavende bestand concluderen de onderzoekers – naast dat honden verdraaid lastig te onderzoeken zijn – dat er niet echt verschillen zijn in geluidsverwerking in de hersenen. De gevoelige honden hebben wel meer aandacht voor geluid.

Naast dit onderzoek is er ook een consumentenonderzoek geweest, naar de vaak aanbevolen knellende ‘drukvesten’ die nerveuze vuurwerkhonden zouden kalmeren (Applied Animal Behaviour, december). Uitkomst: een stevig samendrukkend vest heeft eigenlijk maar één effect: de hond bleek bij knallende herrie nog net zo nerveus, alleen nu zoekt hij steeds angstig contact met de baas. De onderzoekers zien dat als positief. Maar het natuurlijk kan ook zijn dat het hier slechts om een hulpzoekende blik gaat: wat heb je me aangedaan?!

Kortom, van de wetenschap hoeven de vuurwerkhonden het niet te hebben. Ze spitsen nu vooral de oren bij het woord ‘vuurwerkverbod’.