Vertrek van Sylvana Simons leidt tot verbazing bij Denk

Denk Oprichters van de politieke beweging Denk vernamen zaterdag via de media dat boegbeeld Simons een eigen partij opricht.

foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Binnen de politieke partij Denk is met verbazing en teleurstelling gereageerd op het vertrek van aspirant-politica Sylvana Simons. Zij maakte zaterdag in diverse media bekend de beweging van de afgesplitste PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk te verlaten.

„Wij hebben alles gedaan wat binnen onze macht ligt om haar te steunen en te ondersteunen”, laat Denk in een schriftelijke reactie weten. Ook in een videoboodschap reageert kandidaat-Kamerlid voor Denk Farid Azerkan verbaasd en wordt een boze toon vermeden. „We hadden elkaar beloofd dat niets ons uit elkaar zou drijven. Ik vind het zo jammer, Syl.”

De van televisie bekende Simons sloot zich een half jaar geleden bij Denk aan. Ze liet zaterdag weten dat ze zich niet meer kon vinden in de koers van de partij. Met Denk-campagneleider Ian van der Kooye begint ze een nieuwe partij met de naam Artikel 1.

De komst van Simons zorgde voor een verbreding van Denk. Als vrouw, niet-moslim en als bekende Surinaams-Nederlandse leek zij in staat te zijn nieuwe kiezers aan te trekken. De kandidatenlijst van Denk voor de Tweede Kamerverkiezingen is nog niet bekend. De partij drijft nu op drie mannen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond.

De naam Artikel 1 verwijst naar het eerste artikel in de Grondwet. Dat gaat over gelijke behandeling. Volgens Simons heeft Denk racisme en discriminatie in Nederland goed geagendeerd, maar zoekt de partij verder niet genoeg naar verbinding. Ook vindt ze Denk te conservatief als het gaat om homo- en vrouwenemancipatie.

Voorzitter van het inmiddels bij de Kiesraad geregistreerde Artikel 1 is Bram Verhappen, die onder meer docent maatschappijleer is geweest. Reguillo Wijngaarde, organisator van het Urban Film Festival in Amsterdam, is het tweede bestuurslid. Het is volgens Verhappen de bedoeling dat de partij in heel Nederland aan de verkiezingen gaat deelnemen. „Wij zijn druk bezig een kandidatenlijst samen te stellen en aan alle formaliteiten te voldoen”. Eind januari moeten de benodigde handtekeningen en financiën geregeld zijn.

Het besluit om de partij te verlaten nam Simons nadat ze naar eigen zeggen weinig steun van de Denk-leiders kreeg toen ze werd bedreigd. Simons zegt al enige tijd geen contact te hebben gehad met de twee leiders van de partij. Ze wilde het nieuws van haar vertrek zelf naar buiten brengen, omdat ze vreesde dat de boodschap anders op een andere manier geframed zou worden door de partij.