verkiezingen

Roemenië krijgt toch geen islamitische premier

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft maandag de nominatie van de 52-jarige Sevil Shhaideh als kandidaat-premier geblokkeerd. Shhaideh, die tot de Tataarse minderheid behoort, had de eerste islamitische regeringsleider van Europa kunnen worden. President Iohannis zei dat hij goed heeft nagedacht over „alle argumenten voor en tegen” de nominatie van Shhaideh, maar lichtte zijn beslissing verder niet toe. Volgens berichten zou niet haar geloof, maar haar Syrische echtgenoot de reden zijn geweest om de nominatie te blokkeren. Shhaidehs echtgenoot werkte twintig jaar op het Syrische ministerie van Landbouw. Volgens journalisten zou hij de Syrische president Assad en de Hezbollah hebben gesteund.

Shhaideh, eerder minister van regionale ontwikkeling, werd vorige week door de Roemeense Sociaal-Democratische Partij (PSD) aangewezen als kandidaat-premier. Ze is een vertrouweling van partijleider Liviu Dragnea, die zelf geen premier kan worden vanwege een poging tot kiesfraude in 2012. Dragnea, getuige bij Shhaidehs huwelijk in 2011, verklaarde eerder dat hij politieke verantwoordelijkheid zou dragen voor haar premierschap. Hij verzocht de PSD om met een nieuwe kandidaat te komen. De PSD moest in 2015 opstappen na straatprotesten vanwege corruptie en falend beleid. (NRC)

    • Eva Cukier