UMC Utrecht verwisselde mogelijk zaad bij ivf

Eicelbevruchting Door procedurefouten van half april 2015 tot november 2016 zijn bij ivf in het UMCU mogelijk vrouwen bevrucht met verwisseld zaad.

Ivf-behandeling ICSI: eicel wordt geïnjecteerd met zaadcel.
Ivf-behandeling ICSI: eicel wordt geïnjecteerd met zaadcel. Science Photo Library

In het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) zijn bij ivf-bevruchtingen mogelijk meerdere vrouwen met de zaadcellen van de verkeerde man bevrucht. Dat meldde het UMCU dinsdag in een persbericht. Het gaat om 26 vrouwen bij wie mogelijk iets mis is gegaan.

Bij hen werd wellicht het zaad van de man van een ander stel gebruikt dat zwanger wilde worden. Volgens het UMCU is de kans klein dat een vrouw van de ‘foute’ man zwanger is geworden, maar kan dit niet worden uitgesloten. Het ziekenhuis heeft een onderzoek ingesteld.

Helft al zwanger of bevallen

De helft van de vrouwen uit de risicogroep is zwanger of bevallen. Van de andere helft liggen embryo’s in de vriezer. De procedurefouten werden gemaakt tussen medio april 2015 en november 2016. Het incident is gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), en het ziekenhuis heeft contact gezocht met betrokken stellen. Zij kunnen desgewenst een dna-test ondergaan.

Bij de ivf-behandeling ICSI wordt een eicel direct geïnjecteerd met een zaadcel. Volgens woordvoerder Eric Trinthamer van het UMCU is hierbij een instrument gebruikt dat niet voor dit doel bestemd is. Er bleef na een behandeling zaad in achter, waarna het opnieuw voor een behandeling werd ingezet. Het instrument wordt nu niet langer gebruikt.

Volgens de woordvoerder is sprake van een menselijke fout. Op een vraag over sancties zei hij dat iedereen nog steeds bij het UMCU werkt: „Toen de fout ontdekt werd, is die gelijk gemeld. De procedure is ook onmiddellijk stopgezet. Was dat niet gebeurd, dan was de schade veel groter geweest.”

Naar hoe dit incident heeft kunnen gebeuren, wordt volgens de woordvoerder onderzoek gedaan. Alle stappen van de procedure worden daarbij doorlopen, wat ertoe kan leiden dat paren die nu een ivf-behandeling willen ondergaan wat langer moeten wachten. Het onderzoek moet op 2 januari zijn afgerond. Daarna zal worden bepaald welke veranderingen er moeten worden doorgevoerd.

De raad van bestuur „betreurt het dat de betrokken paren met deze boodschap belast moeten worden en zal er alles aan doen om iedereen zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden”. Belangenvereniging Freya, die zich inzet voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, zegt geschokt te zijn door het incident.