Smog Chinees ‘wapen’ tegen luchtvervuiling

Foto REUTERS

Een Chinese ambtenaar in Xiangyang, in de centraal gelegen provincie Hubei, demonstreert een in China gemaakt „smog-kanon” dat kanonskogels afschiet van waterdamp en teerwolken, afkomstig van sigarettenrook. Het „wapen” moet helpen bij publiekscampagnes tegen luchtvervuiling. De woede over de vervuiling in China neemt toe, waarbij de regering wordt verweten te weinig ertegen te doen. Acht steden in de noordelijke provincie Hebei kondigden vorige week nog een smogalarm af, nadat de smog er recordhoogtes had bereikt. Zo lag het aantal deeltjes fijnstof in de lucht in provinciehoofdstad Shijiazhuang drie dagen achtereen vijftig maal hoger dan het niveau dat de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN verantwoord acht. Het Chinese ministerie van Milieu voer vorige week uit tegen de staalindustrie in de provincie, omdat de fabrieken aanvankelijk weigerden de productie te beperken.