Redding van Monte Dei Paschi kost stuk meer

Waar eerder werd uitgegaan van 5 miljard, ligt het tekort van de bank volgens berekeningen van de ECB nu op 8,8 miljard euro.

Foto: Chris Ratcliffe / Bloomberg

De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) heeft fors meer geld nodig dan eerder werd aangenomen. Volgens de meest recente berekeningen van de Europese Centrale Bank (ECB) ligt het tekort van de bank op 8,8 miljard euro, zo bevestigt MPS na berichtgeving in de Italiaanse krant Il Sore 24 Ore.

Tekst gaat verder onder de grafiek:

Donderdagnacht vroeg MPS officieel om staatssteun, nadat de bank er niet in geslaagd was om voldoende krediet op te halen en dreigde om te vallen. Op dat moment werd nog verwacht dat de bank met een kapitaalinjectie van 5 miljard euro overeind kon worden gehouden. Dat nu 8,8 miljard euro noodzakelijk blijkt is volgens Il Sole 24 Ore gebaseerd op de resultaten van MPS in de stresstest van juli, waar de bank zeer slecht uit tevoorschijn kwam.

Lees ook: Italiaanse bank gered met belastinggeld. Dat mocht toch niet meer?

Op woensdagavond stemde het Italiaans parlement al in met de oprichting van het noodfonds van 20 miljard euro. Dit geld zal waarschijnlijk ook naar andere wankele banken gaan, waaronder vooral regionale Italiaanse banken. Ook zal de staat niet de volledige herkapitalisatie van MPS financieren: verwacht wordt dat circa 2 miljard euro bijgedragen zal worden door beleggers.

De Italiaanse bankensector verkeert in moeilijkheden, die vooral veroorzaakt worden door een sterke groei van het aantal zogenaamde ‘slechte’ leningen. Daaronder verstaat men krediet dat burgers en bedrijven niet of niet volledig kunnen terugbetalen. Sinds 2007 steeg het percentage slechte leningen op het totaal aantal leningen van Italiaanse banken van 5,8 procent tot 18 procent. Gezamenlijk worstelen de Italiaanse banken met slechte leningen ter waarde van naar schatting 350 miljard euro: ongeveer drie keer zoveel als het Europese gemiddelde.

    • Clara van de Wiel