Publieke Omroep

Staatssecretaris wil van NPO openheid over topsalarissen en voetbalrechten

De publieke omroep NPO moet aan het parlement desgevraagd informatie geven over topsalarissen van presentatoren, kosten van voetbalrechten en andere omstreden uitgaven.

Dat zegt staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) dinsdag in een brief aan de Eerste Kamer. Op verzoek van de senaat liet hij door drie juristen de mogelijkheid van meer transparantie onderzoeken. Hij wil die nieuwe ‘inlichtingenplicht’ vastleggen in een protocol met de NPO.

Tot nu toe weigerde de NPO inzage te geven in dergelijke posten omdat dit te veel politieke bemoeienis zou betekenen, en zo de journalistieke onafhankelijkheid in het geding zou komen. Ook zou het om concurrentiegevoelige informatie kunnen gaan.

Zo was er onlangs een rel over het salaris van radio-dj Giel Beelen. De NPO kwam toen met een omfloerst persbericht waarin Beelen niet met name genoemd werd. Dekker wil wel dat er per geval een afweging wordt gemaakt tussen het politieke belang en het belang van de NPO. (NRC)