Prinses Leia-actrice Carrie Fisher (60) overleden

People Magazine meldt dat ze is overleden aan een hartaanval. Ze is zestig jaar geworden.

Carrie Fisher in Star Wars. Fisher is op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval.
Carrie Fisher in Star Wars. Fisher is op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Foto ANP

Carrie Fisher, de Amerikaanse actrice die prinses Leia in de Star Wars-films vertolkte, is dinsdagochtend overleden. People Magazine meldt dat ze is overleden aan de gevolgen van een hartaanval die ze vorige week kreeg. Ze is zestig jaar geworden.

“Het is met groot verdriet dat Billie Lourd bevestigt dat haar geliefde moeder Carrie Fisher deze ochtend om 08.55 uur is overleden”, staat in de verklaring die de familie liet uitgaan naar het Amerikaanse tijdschrift.

“Ze werd door de hele wereld geliefd en ze zal ontzettend gemist worden. Onze hele familie bedankt u voor uw gedachten en gebeden.”

Fisher werd op 23 december onwel op een vlucht van Londen naar Los Angeles. Eenmaal geland in de Verenigde Staten werd ze direct naar het ziekenhuis gebracht.

Star Wars

Fisher werd op negentienjarige leeftijd wereldwijd bekend door haar rol in de eerste Star Wars-film uit 1977. Daarin speelde ze de rol van prinses Leia Organa, generaal van de rebellenvloot die het opneemt tegen het Galactisch Keizerrijk waartoe schurk Darth Vader behoort.

In The Empire Strikes Back (1980), The Return of the Jedi (1983) en The Force Awakens (2015) was Fisher nogmaals te zien zijn als Leia. Ook in de voor 2017 geplande Star Wars Episode VIII, die momenteel in de postproductiefase verkeert, speelt ze de rol van de prinses.

Bipolaire stoornis

Fisher debuteerde in 1975 in Hollywood met de film Shampoo. Naast haar werk als actrice schreef Fisher meerdere boeken. In sommige daarvan, zoals Postcards from the Edge (1987), had ze het openlijk over de bipolaire stoornis waar ze aan leed. Gedurende een groot deel van haar carrière was Fisher verslaafd aan harddrugs. Na het filmen van Hannah and Her Sisters overleed ze bijna aan een overdosis.

In 1983 trouwde ze met muzikant Paul Simon, van wie ze een jaar later alweer scheidde. Naast Star Wars verscheen ze onder meer in The Blues Brothers (1980), Woody Allens Hannah and her Sisters (1986) en When Harry Met Sally.(1989)