Pluimvee

Negende pluimveebedrijf met vogelgriep geruimd

Ruiming van vleeseenden in het Overijsselse Kamperveen
Ruiming van vleeseenden in het Overijsselse Kamperveen Foto STEFAN VERKERK / ANP

Bij een pluimveebedrijf in Zoeterwoude is vogelgriep van de variant H5 vastgesteld. De 28.500 kippen van de boerderij worden geruimd. Of het om de dodelijke en besmettelijke variant H5N8 gaat, is nog niet bekend. Ook 30.000 kippen van een boerderij die op minder dan een kilometer afstand ligt, worden preventief geruimd, zo heeft het ministerie van Economische Zaken afgelopen weekeinde gemeld. Sinds er eind november bij een pluimveehouder in Biddinghuizen vogelgriep werd ontdekt, zijn er acht andere bedrijven geweest door heel Nederland waar ook besmettingen zijn vastgesteld. Zes bedrijven in de buurt zijn preventief geruimd. Een dierenspeciaalzaak in het Zuid-Hollandse Stolwijk werd afgelopen week geruimd. Het bedrijf moet drie maanden dicht. Maandag meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat het in Stolwijk om de dodelijke variant H5N8 gaat. (NRC)